Nova voćka na Krimu: Ni dinja, ni ananas, a nije ni banana /foto/

CC0 / Pixabay / Drvo na kom raste tropsko voće pau-pau
Drvo na kom raste tropsko voće pau-pau - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sočni i slatki, po teksturi slični bananama, a po ukusu istovremeno dinji i ananasu — upravo ovako su opisani plodovi pau-pau, tropske kulture koja će se gajiti na Krimu u industrijskim razmerama.

Već sada je oko tri hiljade sadnica smešteno u stakleniku rasadničkog preduzeća u selu Počtovoe. Uzgajane su iz stranih semena, jer su morale biti kupljene u SAD, a tek kasnije su dobijene sadnice plemenitog sorta domaće selekcije.

Prema rečima generalnog direktora rasadnika Romana Fursenko, ideja da se napravi vrt od ove neobične biljke je nastala sasvim spontano.

„Slučajno sam naleteo na pau-pau, pogledao sam opis i sve mi se svidelo. Prvo sam kupio samo četiri sadnice i posadio kući, radi kolekcije. Već u procesu uzgajanja sam shvatio da se kultura kod nas gaji prilično dobro i da joj nikakvi vremenski uslovi ne nanose štetu“, istakao je on u razgovoru za RIA Novosti.

CC0 / Pixabay / Krošnja palme sa plodovima voća pau-pau
Nova voćka na Krimu: Ni dinja, ni ananas, a nije ni banana /foto/ - Sputnik Srbija
Krošnja palme sa plodovima voća pau-pau

Zaista, pau-pau „stoički podnosi“ osobenosti ruske klime, uključujući i temperature vazduha do minus 29 stepeni, i pokazuje sjajan napredak čak i na vrlo „teškim“ zemljištima.

Pored zanimljivog ukusa, pau-pau se može pohvaliti i velikim lekovitim potencijalom: prema različitim istraživanjima, plodovi ovog drveta imaju protivupalna i antiseptička svojstva, sadrže antioksidanse koji pomažu u izbacivanju toksina.

Takođe, uzimanje lekova na osnovu pau-pau sprečava razvoj onkoloških oboljenja.

© Foto : pixabayPo ukusu pau-pau podseća na ananas.
Nova voćka na Krimu: Ni dinja, ni ananas, a nije ni banana /foto/ - Sputnik Srbija
Po ukusu pau-pau podseća na ananas.

„Čitali smo da se pau-pau ne može dugo držati, ali prošle godine smo proverili i u običnom frižideru plodovi su ostali prilično očuvani mesec dana, i bili su sveži“, dodao je Fursenko. 

Kombinacija ukusa ananasa, jagoda i dinje

Prema njegovim rečima, od voća pau-pau se dobija neobičan džem, jer za vreme pripreme proizvod dobija lagan ukus kafe. Roman još nije proučavao druge načine upotrebe plodova ove voćke u kuvanju, ali je primetio da se oni u nekim zemljama mnogo koriste za spremanje poslastica. Pau-pau se, naravno, može jesti i svež.

„Sama voćka je vrlo zanimljivog ukusa. Brzo će steći popularnost, ne treba da se navikavate, jer će vam odmah biti ukusno. Kombinacija ukusa ananasa, jagoda, dinje. Generalno, postoje razne sorte sa raznim ukusom, svaka ima svoj“, rekao je Fursenko.

Prva velika žetva u preduzeću se očekuje tek za četiri godine. Tada će se, možda, plodovi pau-pau naći u prodaji za široki spektar potrošača. A Roman je uveren da će ova „deca tropskog voća“ brzo zauzeti svoje mesto na ruskom tržištu i osvojiti popularnost među kupcima.

U međuvremenu, tropsko voće se može okusiti u Krasnodarskom kraju i Stavropolju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala