Ministarka energetike Bugarske: Strogo poštujemo proces realizacije nuklearke „Belene“

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarska nuklearna elektrana "Belene"
Bugarska nuklearna elektrana Belene - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska se striktno pridržava odluke parlamenta u vezi sa realizacijom nuklearne elektrane „Belene“, izjavila je ministarka energetike Temenužka Petkova, prenosi Bugarski nacionalni radio.
„Što se tiče nuklearne elektrane 'Belene', strogo poštujemo odluku bugarskog parlamenta, a to je traženje mogućnosti za realizaciju projekta po tržišnom principu. Naša vlada traži takvu mogućnost i mislim da nam ide dobro“, izjavila je ministarka tokom parlamentarne kontrole.

Prema rečima Petkove, sve kompanije zainteresovane za izgradnju dobile su informativne memorandume.

Ona je istakla da se kompletna dokumentacija projekta nalazi u zgradi Nacionalne energetske kompanije, ali da zbog virusa korona eksperti iz zainteresovanih kompanija ne mogu da dođu da se upoznaju sa njom.

Bugarska nuklearna elektrana Belene - Sputnik Srbija
Sporovi u Bugarskoj: Da li je nuklearka „Belene“ potreba ili način da se ugodi Putinu?

Istovremeno, poslanici Bugarske socijalističke partije optužili su vladu da je namerno odlagala projekat i podsetili da se projekat „Belene“ uopšte ne pominje u nacionalnoj strategiji u oblasti energetike. Ministarka je reagovala na kritiku, rekavši da u takvim dokumentima nazivi ni ne treba da se pominju.

„Vi dobro znate takav dokument ne može da sadrži pojedinosti“, rekla je ministarka.

Podsetimo, u aprilu je ukupno pet kompanija ušlo u uži izbor kandidata-strateških investitora: ruska kompanija „Rosatom“, francuska kompanija „Framatom SAS“, američka „GE Stim Pauer“, „Kineska nacionalna nuklearna korporacija“ i „Korejska korporacija hidro i nuklearne energije“. U junu je saopšteno da se „Rosatom“, „Framatom SAS“ i „GE Stim Pauer“ spajaju u konzorcijum.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala