Sporovi u Bugarskoj: Da li je nuklearka „Belene“ potreba ili način da se ugodi Putinu?

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarska nuklearna elektrana "Belene"
Bugarska nuklearna elektrana Belene - Sputnik Srbija
Pratite nas
Još 2018. godine, kada je obnovljen projekat izgradnje nuklearne elektrane „Belene“ sumnjalo se da je cilj vlade bugarskog premijera Bojka Borisova zaista realizacija projekta, jer je vest pre shvaćena kao pokušaj da se stekne naklonost ruskog predsednika Vladimira Putina, piše bugarski list „Kapital“.

Autor članka smatra da su indikativne i izjave ministarke energetike Bugarske Temenuške Petkove. Kako se navodi, u bugarskoj strategiji u sferi energetike do 2030. godine projekat se ne spominje, a ministarka je prošle sedmice saopštila da se nova nuklearna elektrana možda i neće nalaziti u Belenama.

„To zapravo znači da zemlja nije sigurna kada je reč o budućnosti elektrane, zbog čega je i nije uključila u glavni dokument o razvoju sektora“, navodi se u članku.

Sredinom juna ruska korporacija „Rosatom“ je potpisala sporazum o saradnji sa francuskom kompanijom „Framatom SAS“ i američkom „GE Stim Paur“ na projektu „Belene“, podseća autor članka.

„Ako 'Rosatom' bude izabran za strateškog investitora gradnje, onda će francuska i američka kompanija biti ključni partneri prilikom opremanju elektrane 'Belene'. Zašto proces selekcije nije nastavljen u poslednja dva ili tri meseca i kakvi su planovi po tom pitanju – nije jasno “, navodi autor.

On sumnja da je Bugarskoj potrebna nova nuklearna elektrana, uprkos izjavama Borisova da je projekat „Belene“ neophodan, jer zemlja u budućnosti neće moći da pokriva svoje energetske potrebe.

Sa druge strane, predsednik parlamentarne komisije za energetiku Valentin Nikolov smatra da je ministarka Petkova samo precizirala da u spomenutoj strategiji ne može biti konkretnih detalja o nuklearnim elektranama, jer se tamo govori o razvoju sektora u celini.

On smatra da je Bugarskoj potrebna nuklearna elektrana, pored postojeće „Kozloduj“, jer „ona nije večna“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala