Rusija: „Severni tok 2“ će odoleti pretnjama sankcijama, ali su mogući zastoji

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaRuski brod za postavljanje cevi "Akademik Čerski" u nemačkoj luci Mukran
Ruski brod za postavljanje cevi Akademik Čerski u nemačkoj luci Mukran - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov smatra da će se realizacija projekta „Severni tok 2“ nastaviti i u uslovima pretnje sankcijama Rusiji zbog situacije sa Aleksejom Navaljnim, ali da nisu isključena određena kašnjenja.
„Mislim da će izgradnja gasovoda odoleti pritisku njegovih protivnika, iako ne isključujem određene zastoje u realizaciji projekta“, rekao je Čižov.

On je istakao da diskusija oko izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ nije tema na nivou EU.

Prema njegovim rečima, činjenica da je nastavljena realizacija projekta u velikoj meri je rezultat objektivne zainteresovanosti Nemačke da krene protok gasa.

Čižov je takođe izrazio sumnju da bi moguće sankcije EU zbog incidenta sa Navaljnim mogle uticati na učešće Rusije u međunarodnom platnom sistemu SVIFT.

„U svakom slučaju, ako krene napad na SVIFT, krenuće iz Vašingtona, a ne iz Brisela“, istakao je.

Brod „Ivan Sidorenko“ stigao u Nemačku

Brod za snabdevanje „Ivan Sidorenko“ koji je planiran da se koristi prilikom završetka gradnje „Severnog toka 2“ stigao je u nemačku luku Mukran – logističku bazu projekta, navodi portal „Marin trafik“.

Brod je ulovio u luku jutros, a putovanje iz Sankt Peterburga je trajalo dva dana.

„Severni tok 2“ moguće je završiti pomoću broda sa sidrom koga će pratiti drugi brod sa dinamičkim pozicioniranjem. Do sada je barža „Fortuna“ kompanije MRTS bila jedan od kandidata za završetak gasovoda, dok je druga opcija brod za postavljanje cevi „Akademik Čerski“ sa sistemom dinamičkog pozicioniranja. 

Podsetimo u luci „Mukran“ trenutno se nalazi i brod „Akademik Čerski“, dok je barža „Fortuna“ u luci u nemačkom Rostoku.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije. 

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala