Poljsko tužilaštvo optužilo ruske kontrolore leta za namerno izazivanje avionske nesreće 2010. godine

© Sputnik / Oleg Mineev / Uđi u bazu fotografijaOlupina aviona Tu-154 poljskog predsednika Kačinskog u Smolensku
Olupina aviona Tu-154 poljskog predsednika Kačinskog u Smolensku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poljsko Tužilaštvo zatražilo je od suda da izda zahtev o privremenom uhapšenju trojice kontrolora leta koji su radili na aerodromu Smolensk kada se srušio avion predsednika Leha Kačinskog 2010. godine, saopštila je portparolka resora Eva Bjalik.
Zahtev je podnesen okružnom sudu Varšave. Ako sud donese odluku da se kontrolori uhapse, to će biti korak ka objavljivanju međunarodne poternice protiv njih sa zahtevom da budu izručeni Varšavi.

Bjalik je objasnila da se „kontrolori leta optužuju za namerno izazivanje avionske nesreće koja je odnela mnogo života“.

Ruski mediji pišu da Moskva ovaj zahtev Poljske, ako ga bude, neće prihvatiti, jer ona ne izručuje svoje građane drugim državama.

Pad aviona Tu-154

Avion Tu-154  poljskog predsednika Leha Kačinskog pao je 2010. godine prilikom sletanja na aerodrom „Smolensk severni". Poginulo je 96 ljudi Ruski stručnjaci su došli do zaključka da je, s obzirom na meteorološke uslove, kapetan posade trebalo da sleti na rezervni aerodrom, ali to nije učinio. Avion se spuštao u uslovima loše vidljivosti, što je dovelo do tragedije.

Poljska traži od Rusije da preda olupinu aviona Tu-154. Ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev je izjavio da ostaci letelice ostaju u Rusiji, jer poljska strana još nije završila istragu.

Ruske vlasti su u više navrata saopštile da nisu ni na koji način umešane u pad aviona, dok je predsednik Vladimir Putin sve te optužbe ocenio kao besmislene.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala