Moskva: Sprečavanjem izgradnje „Severnog toka 2“ Danska deluje kao lobista Vašingtona

© Foto : © Nord Stream 2 / Paul LangrockPostavljanje cevi za gasovod "Severni tok 2"
Postavljanje cevi za gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Inicijativa danskih vlasti da sprovedu novu raspravu o izgradnji „Severnog toka 2“ posle situacije sa Aleksejem Navaljnim zbunjuje: Danska, pokušavajući ponovo da spreči izgradnju gasovoda, deluje kao lobista Sjedinjenih Američkih Država, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Ovo je još jedan pokušaj danskih vlasti da spreče izgradnju gasovoda ‘Severni tok 2’. Takva inicijativa u najmanju ruku zbunjuje. Samo želim da podsetim da je izgradnja ovog gasovoda u završnoj fazi“, rekla je Zaharova na brifingu.

Ona je podsetila da postoje sve potrebne dozvole, uključujući i od Danske, za završetak izgradnje.

„Očigledno je da je u ovom slučaju u pitanju nelojalna konkurencija. Vašington agresivno promoviše svoj skupi prirodni tečni gas na evropsko tržište na štetu evropskih kompanija i potrošača. Danska, koristeći drugačiju političku kamuflažu, deluje kao dosledni lobista za američke planove“, naglasila je portparolka.

„Po našem mišljenju, takva nekonstruktivna politika Kopenhagena može negativno da utiče na opštu atmosferu bilateralnih odnosa“, zaključila je Zaharova.

Ranije je danska premijerka Mete Fredriksen pozvala na početak nove diskusije o izgradnji gasovoda „Severni tok 2“ posle situacije sa Aleksejem Navaljnim. Danska energetska agencija je u julu 2019. godine izdala dozvolu za izgradnju gasovoda. Do danas je završena izgradnja većeg dela projekta.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi pedeset pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod bi trebalo da bude izgrađen pored „Severnog toka“. Projekat realizuje kompanija „Nord strim 2 AG“, čiji je jedini vlasnik „Gasprom“. Projekat sufinansiraju i evropski partneri „Gasproma“ — „Šel“, OMV, „Anži“, „Uniper“ i „Vinteršal“.

Ruski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni hospitalizovan je 20. avgusta u Omsku nakon što mu je pozlilo u avionu. Na osnovu analiza, omski lekari su rekli da je osnovna dijagnoza metabolički poremećaj koji je izazvao naglu promenu nivoa šećera u krvi. Još uvek se ne zna šta je bilo uzrok tome, ali prema rečima omskih lekara, u krvi i urinu Navaljnog nisu pronađeni otrovi.

Navaljni je kasnije prevezen avionom u Nemačku. Posle toga, nemačka vlada je, pozivajući se na vojne lekare, objavila da je Navaljni navodno otrovan supstancom iz grupe toksičnih bojnih otrova „Novičok“. Savezna Vlada Nemačke saopštila je u ponedeljak da su zaključke nemačkih stručnjaka potvrdile laboratorije u Švedskog i Francuskoj, a da Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OZHO) paralelno sprovodi sopstvenu istragu na zahtev Berlina.

S tim u vezi, Kremlj je izjavio da Berlin nije obavestio Moskvu o svojim nalazima, a rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo da Rusija čeka odgovor Nemačke na zvanični zahtev o ovoj situaciji.

Berlinska klinika „Šarite“ u kojoj je hospitalizovan Navaljni saopštila je 7. septembra da se njegovo stanje poboljšalo, on je probuđen iz kome i isključen sa respiratora. U utorak je Navaljni objavio svoju prvu fotografiju nakon izlaska iz kome i rekao da je ceo prethodni dan mogao da diše samostalno.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala