Kavkaz 2020: Osamdeset hiljada vojnika na najvećim vojnim vežbama u Rusiji

© Sputnik / Vladimir Vjatkin / Uđi u bazu fotografijaSpecijalne jedinice RF
Specijalne jedinice RF - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najveće vojne vežbe u ovoj godini u Rusiji „Kavkaz-2020“, na kojima će učestvovati 80 hiljada vojnika, održaće se iduće nedelje na jugu zemlje. Ruski eksperti ističu da su manevri usmereni isključivo na povećanje borbene gotovosti trupa odgovornih za bezbednost strateški važnog geografskog pravca.

Uprkos tome što se na takve manevre često gleda kao na demonstraciju moći armije i upozorenje drugima, činjenica je da vojna aktivnost Moskve ne predstavlja nikakvu pretnju drugim zemljama, uključujući i Ukrajinu, gde su širili glasine o ruskom napadu na tu zemlju.

Štaviše, rusko Ministarstvo odbrane teži ka deeskalaciji situacije u Evropi i zbog toga ove godine nije organizovalo vežbe većih razmera u blizini granica zemalja NATO-a. U skladu sa tom politikom, sva bojeva gađanja će na vojnim vežbama „Kavkaz-2020“ biti daleko od ruskih granica, da se Moskva ne bi optužila da je agresivna.

Zajedničke vojne vežbe oružanih snaga Gruzije i SAD  - Sputnik Srbija
Vojne vežbe sa NATO-om u Gruziji: Garancija mira ili pritisak na Rusiju

„Vežbe ovog nivoa su rutinska stvar za Oružane snage Rusije. Održavaju se svake godine, samo se geografija menja. Čini mi se da je ‘Kavkaz’ prošli put održan u Centralnom vojnom okrugu. Značaj ovih vežbi leži u činjenici da se takvi manevri održavaju svake godine, što znači da je borbena gotovost ruske vojske na veoma visokom nivou, a ove vežbe imaju za cilj potvrde tu borbenu spremnost. Međutim, ne proverava se samo obučenost vojske, nego i funkcionisanje svih karika komande, od motorizovanih jedinica do Generalštaba“, kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Ivan Konovalov.

Vojnici pod nadzorom ruskih lekara

Strateške komandno-štabne vežbe „Kavkaz-2020“ održaće se u periodu od 21. do 26. septembra, u skladu sa planom obuke Oružanih snaga Ruske Federacije za 2020. godinu.

Konovalov napominje da će ukupno učestovati 80 hiljada ljudi, uključujući jedinice borbene, logističke i tehničke podrške, kao i formacije PVO, mornarice i specijalnih snaga — „Rosgvardija“ i Ministarstvo za vanredne situacije.

Za učešće u vojnim vežbama „Kavkaz 2020“ pozvane su i vojske Kine, Belorusije, Pakistana, Jermenije i Mjanmara. Dolaze i posmatrači iz Azerbejdžana, Indonezije, Irana, Kazahstana i Šri-Lanke.

Snajperista na vojnim vežbama u Krasnodaru - Sputnik Srbija
Brzina i preciznost: Snimak „rada“ ruskih snajperista na Kavkazu /video/

Rusko Ministarstvo odbrane je izvestilo da se dolazak stranih vojnih kontingenata na mesta vežbi privodi se kraju. Kinezi i Belorusi su dopremili i svoju vojnu tehniku, uključujući i avione Y-20 Ratne avijacije.

Vežbe će biti održane na nekoliko vojnih poligona Južnog vojnog okruga, a takođe i u akvatoriji Crnog i Kaspijskog mora.

U praktičnim vežbama na poligonima će biti korišćeno do 250 tenkova, do 450 borbenih vozila pešadije i oklopnih transportera, do 200 artiljerijskih sistema i višecevnih raketnih sistema.

Svi vojnici stranih vojski su po dolasku na mesta vežbanja testirani na kovid-19. Na poligonima je predviđeno dezinfikovanje oružja, obuće i uniformi specijalnim sredstvima. Zbog pandemije virusa korona, ruski vojni lekari će nadgledati poštovanje preventivnih mera i nošenje lične zaštitne opreme, a takođe vojnicima će se redovno meriti i telesna temperatura.

Ukrajinski odgovor na vežbe „Kavkaz-2020“

„Kavkaz-2020“ izazvao je veliku pažnju, pre svega u susednoj Ukrajini, koja je rešila da na ruske manevre odgovori međunarodnim vežbama „Združeni napor“ na kojima će učestvovati i zemlje NATO-a.

Taktičke vojne vežbe Crnomorske flote na Krimu - Sputnik Srbija
Ukrajina uputila protestnu notu Rusiji zbog vežbi na Krimu
Vežbe treba da pokažu spremnost Ukrajine da odbije oružanu agresiju samostalno i uz međunarodnu podršku, a takođe Ukrajinci žele da provere stepen koordinacije i uzajamne aktivnosti sa vojskom zemalja NATO.

Strateške komandno-štabne vežbe „Združeni napor“ održaće se od 22. do 25. septembra, a ranije su ukrajinski zvaničnici rekli da bi ti manevri mogli da se održe na „sasvim neočekivanim mestima“.

Još letos su u Kijevu, pa i na Zapadu,  podgrevane priče kako Rusija početkom jeseni namerava da napadne Hersonsku oblast u Ukrajini, ali Konovalov kaže da je to nastavak antiruske histerije i deo propagande.

„‘Združeni napor’ ima apsolutno deklarativni, propagandistički zadatak. Ne sumnjam da će tako i biti. Biće to malo pokazivanja za javnost i tu će se sve završiti. Dakle, glavni zadatak je informacioni — poslati još jednu poruku Zapadu da Kijev blokira ‘rusku pretnju’ i pokaže kako štiti Evropu od mitske ruske pretnje. Borbena sposobnost Oružanih snaga Ukrajine posle tih vežbi neće biti veća, a to neće dovesti ni do smanjenja tenzija. U svakom slučaju, te vežbe se organizuju samo za kamere. Od takvih ukrajinskih poruka je čak i Zapad umoran“, smatra Konovalov.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala