Ruski pregovarač upozorava: Posle 5. februara 2021. čovečanstvu prete Hladni rat i nove krize

© AP Photo / Ted S. Warren,Nuklearno oružje
Nuklearno oružje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedini sporazum koji postoji između Rusije i SAD u oblasti nuklearnog razoružanja je START 3, koji ističe 5. februara sledeće godine. Hoće li START 3 biti produžen ili će uslediti nova trka u naoružanju? Da li je potrebno da i Kina i druge zemlje budu uključene u START?

Postojeći sporazum START 3 barem ograničava trku u naoružanju. Ako kontrole ne bude, neće biti nikakvih ograničenja, niti okvira. A onda će, dakle, bez ikakvih mera kontrole moći da počne trka u naoružanju slična onoj u vreme Hladnog rata, upozorava u razgovoru za RIA Novosti nekadašnji šef delegacije SSSR u pregovorima sa SAD o sporazumu START 3 Jurij Nazarkin. 

Postoji li, po vašem mišljenju, šansa za obnavljanje sporazuma START 3?

— Rusija je već zvanično objavila da namerava da produži ovaj sporazum, ali Sjedinjene Države postavljaju uslove. To je pripajanje Kine, i to da bi sporazum trebalo da obuhvati sve nuklearne bojeve glave, uključujući i taktičko nuklearno oružje. A predsednik Donald Tramp je takođe najavio da namerava da izmeni, kako je on to formulisao, odredbu o kontroli i verifikaciji ovog sporazuma. 

Ali to su različite stvari. Produžavanje trenutnog sporazuma START 3 je jedna stvar. Sam sporazum predviđa jednokratno produženje na 5 godina. A ako se uvedu uslovi koje postavlja SAD, onda možemo govoriti o novom sporazumu, čije pripreme i zaključivanje zahtevaju duge i teške pregovore. 

Tim pre ako govorimo o uključivanju u ovaj sporazum taktičkog nuklearnog oružja. To je generalno novi sporazum, jer tamo postoji drugačija kontrola. U svim prethodnim sporazumima o strateškom naoružanju i u trenutnom START 3, vrši se kontrola nad sredstvima dostave. A taktičko nuklearno oružje se kvalitativno razlikuje. Sva sredstva dostave taktičkog nuklearnog oružja su višenamenska. Mogu biti i sa nuklearnim bojevim glavama i bez njih i potrebna je potpuno drugačija kontrola. A za to je potrebno vreme.  

Zbog toga je neophodno produžiti postojeći sporazum, koji bi omogućio stranama da pregovaraju o novom dokumentu, koji bi istovremeno snizio nivo strateškog naoružanja i bilo bi moguće videti kako poboljšati kontrolu.  

Da li sa trenutnom administracijom generalno postoji šansa da se sporazum obnovi, ili takvih šansi više nema, jer su tamo svi „hrome patke“ (termin koji se koristi za političke lidere koji su pri kraju mandata i gube uticaj)?  

— Iskreno ću reći da su, po mom mišljenju, šanse minimalne, čak bih rekao i da nema šansi za produženje sporazuma pod Trampovom administracijom. Na Generalnoj skupštini UN 22. septembra očekuje se da će Tramp održati govor tokom opšte debate na zasedanju visokog nivoa. Mislim da bi, u principu, to bila vrlo dobra prilika, tribina, ako iznenada Trampova administracija odluči da napravi korak ka produženju START 3, da to objavi. Ali ja lično sumnjam u to. 

Naravno, važan faktor je predsednička predizborna kampanja. Obično u Sjedinjenim Državama spoljnopolitički faktori malo utiču na predsedničke izbore. Ali ko zna, možda Tramp odluči da da neku vrstu izjave. Ipak, ponavljam, ovo je malo verovatno. Tako da će sporazum ostati takav do 5. februara sledeće godine, a onda ako dođe nova administracija, videćemo.  

Ali ako se ipak vratimo na trenutni sporazum START 3, u kojoj meri je on trenutno u interesu Rusije i da li joj je uopšte koristan?  

– Naravno, on je koristan za Rusiju. I ne samo za Rusiju, već za čitav svet. On ipak ograničava trku u nuklearnom naoružanju, on suzbija nuklearnu pretnju koja postoji. A kada ovog sporazuma ne bude, opet će biti mogući Hladni rat, kubanska kriza i druge krize povezane sa rizikom od razmene nuklearnih udara. Sve ovo čovečanstvo treba opet da iskusi. 

Da li se uopšte isplati u ovom novom sporazumu, a najverovatnije će to biti novi sporazum, kako ste rekli, da se dodaju pozicije za smanjenje?

– Dakle, u tome je poenta. Poenta kontrole naoružanja je u spuštanju nivoa. Što je niži nivo nuklearnog oružja, to je bezbednije. Oni su se već znatno smanjili u odnosu na period Hladnog rata. Stoga je glavna poenta novog sporazuma, pre svega, u spuštanju takvih nivoa

Što se tiče uključivanja Kine, to su potpuno nerealni zahtevi. Naravno, bilo bi dobro, jer su Kina, SAD i Rusija tri nuklearne države, ali tu su i Francuska, Velika Britanija, Indija, Pakistan, Izrael, Severna Koreja, iako Pjongjang još uvek nema mnogo oružja. Ali u Francuskoj, na primer, procenjuje se da ima više nuklearnog oružja nego u Kini, u Izraelu takođe ima približno onoliko koliko u Kini. Stoga je učešće svih nuklearnih sila u takvim pregovorima, naravno, veoma važno. Ali, ponavljam, ovo će biti potpuno novi sporazum. A pregovori, ako započnu, iako je malo verovatno da će početi u bliskoj budućnosti, biće vrlo dug i naporan proces.  

Dakle, po vašem mišljenju, perspektiva za naredne godine nije baš utešna?  

–Da, vrlo je pesimistična. Ako Tramp pobedi, najverovatnije će nastaviti u istom pravcu.  

Pročitajte i:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala