Mas: Rusija da utiče na Minsk, dijalog na nivou OEBS-a neophodan

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas
Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef nemačke diplomatije Hajko Mas pozvao je Rusiju da izvrši uticaj na Minsk s ciljem deeskalacije i stupanja beloruskih vlasti u dijalog na nivou Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), jer, kako kaže, Moskva ima posebnu odgovornost za situaciju u Belorusiji.
„Rusija ima posebnu odgovornost u toj situaciji. To proizilazi već iz tesnih, posebnih odnosa s Belorusijom, koje ne dovodi u sumnju ni beloruska opozicija“, rekao je Mas.

​On je dodao da se Nemačka kod ruskog predsednika Vladimira Putina i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova jasno založila za to da i Rusija treba da učini isto kako bi dijalog na nivou OEBS-a bio započet.

„Mi smo stalno pozivali beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da stupi u dijalog sa onima koji su na ulici. Ali on nastavlja da sledi put nasilja, tražeći podršku za to od Moskve. Predlagali smo posredovanje, pre svega preko OEBS-a, čiji je Belorusija član“, rekao je Mas.

Pretnja sankcijama i Lukašenku

Prema njegovim rečima, u Evropskoj uniji se već razmatra pitanje uvođenja sankcija protiv osoba u Belorusiji koje su odgovorne za falsifikaciju izbora i nasilje protiv demonstranata. Mas je dodao da će dalji koraci povodom tog pitanja biti razmotreni na Savetu ministara inostranih poslova EU 21. septembra u Briselu.

„Ukoliko se ne obustavi nasilje protiv mirnih demonstranata, te mere će biti proširene na znatno veći broj ljudi, biće reči i o Lukašenku“, rekao je nemački ministar.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala