Japan dobio novog premijera: Kako će se razvijati odnosi sa Rusijom?

© Sputnik / Dmitry AstachovZastave Rusije i Japana
Zastave Rusije i Japana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi premijer Japana je Jošihide Suga, koga je podržala većina u Donjem domu japanskog parlamenta. S tim u vezi, japansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da nova vlada namerava da razvija odnose sa Rusijom u raznim oblastima, između ostalog i kada se radi o zaključivanju mirovnog sporazuma.
„Uzdržavamo se od prognoza, ali vlada Japana, polazeći od nacionalnih interesa, namerava da razvija japansko-ruske odnose u širokim sferama politike, uključujući pitanje zaključivanja mirovnog sporazuma, kao i pitanja ekonomije i kulture“, saopštio je japanski MIP.

Novi premijer Japana Jošihide Suga dobio je većinu glasova poslanika Predstavničkog doma japanskog parlamenta. Za njega je glasalo 314 pooslanika, a ukupno su 462 glasačka listića priznata važećim.

Dosadašnji premijer Japana Šinzo Abe ranije je objavio da se povlači sa dužnosti zbog zdravstvenih problema.

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je čestitku novom premijeru Japana. Ruski lider je potvrdio spremnost na konstruktivnu saradnju o aktuelnim pitanjima.

Ranije je Suga izjavio da namerava da nastavi dijalog s Rusijom kako bi se razjasnilo pitanje pripadnosti Kurilskih ostrva.

Spor oko Kurilskih ostrva

Rusija i Japan vode pregovore o zaključivanju mirovnog sporazuma, a Tokio se nada da će taj cilj biti postignut rešavanjem teritorijalnih pitanja, odnosno statusa Južnih Kurila.

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala