Evropski parlament: Nastaviti izolaciju Rusije zbog Navaljnog

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaZgrada Evropskog parlamenta u Briselu
Zgrada Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su na revidiranje odnosa s Rusijom i „nastavak njene izolacije“ u svetlu događaja sa ruskim blogerom i opozicionarom Aleksejem Navaljnim, navedeno je u tekstu rezolucije, objavljene na sajtu EP. Glasanje o rezoluciji predviđeno je za četvrtak.

Parlamentarci su predložili da se održi strateška ponovna procena odnosa Evrope i Rusije, nastavi bojkot Moskve na međunarodnim forumima, među kojima su G7 i drugi, da se preispita saradnja na različitim platformama, kao i da se započne međunarodna istraga incidenta s Navaljnim uz učešće Evropske unije, Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope i Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO).

Pored toga, još jednom je upućen poziv da se prekine saradnja kada je reč o „Severnom toku – 2“, a takođe i poziv za pridržavanje takozvanih pet principa.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Stalna misija Rusije pri EU: Nedoslednosti u slučaju Navaljnog, devet pitanja za Uniju

Diskusija o dokumentu odvijaće se u sredu i četvrtak. Glasanje o rezultatima rada plenarne sednice takođe je zakazano za četvrtak.

Podsetimo, Evropska unija je 2016. godine usvojila pet principa kojima bi trebalo da se rukovode sve države-članice u dijalogu sa Moskvom. Oni podrazumevaju potpunu primenu minskih sporazuma o Ukrajini, jačanje saradnje sa istočnim partnerima EU, osiguravanje energetske bezbednosti EU, razvoj evropsko-ruske saradnje u međunarodnim pitanjima od interesa za EU ​, kao i podršku civilnom društvu u Rusiji i veze između naroda Rusije i EU.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala