Stalna misija Rusije pri EU: Nedoslednosti u slučaju Navaljnog, devet pitanja za Uniju

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski opozicionar Aleksej Navaljni
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stalna misija Rusije pri Evropskoj uniji objavila je saopštenje na svojoj veb-stranici u vezi sa slučajem ruskog blogera i opozicionara Alekseja Navaljnog, istakvši da je uočila niz nedoslednosti.
„Poslednjih nedelja smo svedoci informativne kampanje u EU koja se brzo razvija, kako u zvaničnim krugovima, tako i u medijima, povodom incidenta u vezi s ruskim političkim aktivistom i blogerom Aleksejom Navaljnim 20. avgusta 2020. godine. Ne pretendujući da budemo stručnjaci za toksikologiju smatramo da je neophodno da skrenemo pažnju na mnoge nedoslednosti po tom pitanju“, navodi se u objavi misije.

Misija u prvom redu postavlja pitanje da li postoji neka osnova za pretpostavku da su ruske vlasti odlučile da „otruju“ Navaljnog uz primenu nervno-paralitičkog otrova iz grupe bojevih otrova „Novičok“ u polumilionskom ruskom gradu a zatim da učine sve kako bi ga spasile i pustile ga na lečenje u Nemačku, gde „Novičok“ može da bude identifikovan.

Drugo pitanje koje postavlja misija jeste šta je razlog da ruske vlasti navodno otruju Navaljnog, ako se uzme u obzir da je nivo njegove popularnosti u zemlji jedva dva odsto, prema anketi koju je u julu 2020. sprovela nezavisna nevladina organizacija „Levada centar“.

Postavlja se pitanje i zbog čega nemačka vlada do te mere ne želi da kompetentnim ruskim organima predoči rezultate toksikološke analize Navaljnog ili da ih javno objavi ako je Berlin siguran da je bloger otrovan.

​Zašto se tvrdi da je supstanca iz grupe „Novičok“ razvijena u Sovjetskom Savezu, a zatim u Rusiji, a pri tome se ignoriše činjenica da su tokom niza godina stručnjaci iz zapadnih zemalja i odgovarajućih centara NATO razvijali hemijska sredstva povezana s grupom „novičok“, pita dalje misija.

„Na primer, SAD su izdale više od 150 patenata za bojevu primenu pomenutih hemijskih sredstava“, navodi se u saopštenju.

Zbog čega su Navaljnog odmah po dolasku u Berlin u bolnicu „Šarite“ pratili policija i agenti specijalnih službi, kao i zbog čega su bile preduzete vanredne bezbednosne mere a bolnica pretvorena u utvrđenje sa visokim stepenom bezbednosti i pre otkrića supstance u telu pacijenta, pitaju se ruske diplomate.

„Znači li to da je Berlin znao nešto što nisu znali ni Moskva ni Omsk? Vredi pomenuti da je u bolnici u Omsku bilo sprovedeno više od 60 biohemijskih analiza, a nijedna nije pokazala nikakve znake trovanja“, navodi se u saopštenju.

Misija na kraju ističe da su tvrdnje da se nekakvi dokazi mogu predati Rusiji samo uz saglasnost pacijenta u suprotnosti sa mnogobrojnim izjavama na političkom nivou u Nemačkoj u trenucima kada se Navaljni još nalazio u komi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala