Sve spremno: Šta danas slave Srbija i Srpska /foto/

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastava Srbije
Zastava Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Republika Srpska i Srbija obeležavaju zajednički praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

15. septembar će od danas biti obeležavan svake godine u znak sećanja na dan kada je u Prvom svetskom ratu 1918. godine probijen Solunski front.

Povodom novog praznika najvažnije ulice u Beogradu su okićene sa 4.000 srpskih zastava, a Most na Adi, Brankov most, palata Albanija, Dom Narodne skupštine i fontana na Slaviji biće osvetljeni u bojama srpske zastave. Zastave se vijore i sa svih državnih institucija i javnih objekata.

„Sa fontane na Slaviji biti emitovane himne Srbije i Republike Srpske", najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić čestitao je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i istakao da je srpski narod bio uspešan i snažan samo onda kada je bio jedinstven i ponosan na svoju kulturu, tradiciju i nacionalne simbole.
On je na Instagramu, uz objavljen video iz Kosovske Mitrovice koja je okićena srpskim trobojkama, poručio da praznik čestita “Srbima, svim i svuda, sa željom da se naša trobojka ponosno vijori gde god da Srbi žive”.

U Banjaluci su zastave Republike Srpske i Srbije postavljene na glavnim saobraćajnicama kroz uži centar grada. Zastave su istaknute i na zgradama svih republičkih i lokalnih institucija, a na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja večeras u 20 časova će biti održana Svečana akademija „Pohvala srpskom narodu“.

U programu će učestvovati glumci iz Banjaluke i Beograda koji će govoriti tekst iz drame "Solunci govore" nedavno preminulog novinara i publiciste Antonija Đurića, članovi orkestra Narodnog pozorišta iz Beograda, Policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i Gradski tamburaški orkestar Banjaluka.

Danas će se u Banjaluci sastati predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Vulin će predsednici Srpske uručiti replike ratnih zastava.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biće obeležen i u Trebinju polaganjem cveća na spomenik na Trgu slobode.

U Bijeljini će gradonačelnik ovog grada Mićo Mićić podići zastavu Republike Srpske na jarbol ispred zgrade Gradske uprave.

Praznik će biti obeležen i u Zvorniku, organizovanjem časa na platou ispred Osnovne škole "Sveti Sava" i Muzičke škole "Vojin Komadina".

Na Sokocu će biti položeni venaci na Spomen-obeležje solunskim dobrovoljcima.

U Brčkom će Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biti obeležen polaganjem cveća na Spomenik srpskim braniocima Brčkog.

Praznik će svečano biti obeležen i u Crnoj Gori, tačnije u Pljevljima,

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da zajednički praznuju 15. septembar - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na dan kada je pre 102 godine u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front. 

Nemački car Vilhelm Drugi - Sputnik Srbija
Nemački car je povikao - Sramota! Dan koji će Srbija i Srpska zajedno da praznuju

Srpska vojska je, probojem Solunskog fronta, trajno zaposela teritoriju okupirane zemlje, konačno je oslobodivši od okupatora.

Nedugo zatim usledio je potpuni slom bloka Centralnih sila na Balkanu, prelazak srpske vojske u prekodrinske krajeve i stvaranje Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca u Beogradu 1. decembra 1918. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala