Ponos Srbije: Mladi genijalci doneli devet medalja sa olimpijada

© Foto : Sputnjiku ustupila Matematička gimnazija u BeograduMladi informatičari na Evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi
Mladi informatičari na Evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski mladi genijalci ponovo su nas učinili ponosnim. Osnovci i srednjoškolci, matematičari i informatičari, Srbiji su ovog meseca doneli ukupno četiri srebrne i pet broznanih medalja sa Evropske juniorske informatičke olimpijade i Balkanske juniorske matematičke olimpijade, koje su održane onlajn zbog pandemije virusa korona.

Naša juniorska informatička reprezentacija takmičila se na 4. evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi „EJOI 2020“ od 2. do 6. septembra, a šestočlana juniorska matematička reprezentacija nadmetala se na 24. Balkanskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi od 9. do 13. septembra.

Informatičari i matematičari – ponos Srbije

Informatičari su tom prilikom osvojili jednu srebrnu i tri bronzane medalje. Na takmičenju su učestvovala 132 takmičara iz 27 zemalja, a ovogodišnji domaćin bila je Gruzija.

Filip Bojković, učenik prvog razreda Matematičke gimnazije u Beogradu, koji je osvojio srebro, kaže za Sputnjik da je vrlo srećan zbog ostvarenih rezultata i ukazuje na to da su, osim moždanih vijuga, pre takmičenja morali da pripreme i prostor u kome su radili, kako bi mogli da učestvuju u takmičenju preko interneta.

„Veoma dobro smo se organizovali. Mi smo tada bili na Matematičkom fakultetu i trebalo je da postavimo dve kamere u ćoškove učionice, kako bi se video ceo prostor. Takođe, na svakom računaru se snimao ekran i bilo je veb-kamera. Uz to, na sve te snimke rada morali smo da dodajemo vreme i da sve to uklopimo kako ne bi bilo varanja“, svedoči Filip.

Bronzane medalje na tom takmičenju osvojili su učenici prvog i drugog razreda Matematičke gimnazije Jovan Milićev i Vuk Dolijanović, kao i učenik prvog razreda Gimnazije „Veljko Petrović“ iz Sombora Nemanja Majski.

Kao članovi reprezentacije Srbije, učestvovali su i Filip Gojković i Jovan Nikolić, učenici prvog razreda Matematičke gimnazije.

Đaci zadovoljni uspesima

Matematičari su kući doneli tri srebrne i dve bronzane medalje. Na takmičenju je učestvovalo 108 takmičara iz 18 zemalja (11 balkanskih i 8 gostujućih), a organizovala ga je Grčka matematička asocijacija.

© Foto : Sputnjiku ustupila Matematička gimnazija u BeograduMladi matematičari koji su se takmičili na Balkanskoj juniorskoj matematičarskoj olimpijadi
Ponos Srbije: Mladi genijalci doneli devet medalja sa olimpijada  - Sputnik Srbija
Mladi matematičari koji su se takmičili na Balkanskoj juniorskoj matematičarskoj olimpijadi

Stevan Radivojević, sada učenik prvog razreda Matematičke gimnazije, a za vreme takmičenja osnovac, koji je osvojio srebrnu medalju, kaže da mu je žao što ove godine zbog pandemije nisu išli na pripreme, ali smatra da je takmičenje u novim uslovima bilo dobro organizovano i zadovoljan je uspesima.

„Osećaj je super. Od kad sam upisao Matematičku gimnaziju cilj mi je bio da budem na Balkanijadi i osvojim nešto. Ostvarenje tog cilja koji sam imao duže od dve godine je veoma lep osećaj“, ističe Stevan.

Osim Stevana, srebrne medalje osvojili su i Andrija Živadinović, učenik Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša i Aleksandar Ćuzović, učenik Matematičke gimnazije.

Bronzane medalje osvojili su Vukašin Pantelić, Vuk Dolijanović i Jovan Nikolić, takođe učenici Matematičke gimnazije, a na takmičenju je učestvovao i Jovan Nikolić, učenik OŠ „Kadinjača“ iz Loznice.

Lideri tima mladih matematičara bili su dr Nenad Vulović iz Kragujevca i mr Miloš Đorić iz Beograda.

Uslovi teški, rezultati – sjajni

Direktorka Matematičke gimnazije u Beogradu Mirjana Katić ocenila je da je uspeh mladih genijalaca sjajan, pogotovo s obzirom na to da su sva takmičenja bila odložena i da su učenici počeli da se spremaju tek 15. avgusta, jer se do poslednjeg trenutka nije znalo da li će državna takmičenja iz tih oblasti biti održana.

Jelena Ivančić, mlada matematičarka - Sputnik Srbija
Zlatna Jelena, najbolja učenica Matematičke gimnazije svih vremena, dobila stipendiju za Kembridž

„Uspeh juniorskih ekipa je ogroman, s obzirom na okolnosti u kojima trenutno živimo. Ta deca su heroji koji su našli snage da se posle teških šest meseci takmiče. Prvo su održana državna takmičenja iz matematike, zatim izborna za taj predmet i informatiku. Oni su hrabro učestvovali na svim tim takmičenjima pod novim okolnostima“, napomenula je Mirjana Katić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala