Beloruska opozicija: Novac od EU potrebniji zemlji od kredita koji nudi Rusija

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaČlan Koordinacionog saveta beloruske opozicije Pavel Latuško
Član Koordinacionog saveta beloruske opozicije Pavel Latuško - Sputnik Srbija
Pratite nas
Član predsedništva Koordinacionog saveta beloruske opozicije Pavel Latuško izjavio je da opozicija računa da bi Belorusija, u slučaju smene vlasti u zemlji, mogla da dobije od Evropske unije do četiri milijardi dolara. Kako je rekao, finansijska pomoć EU je potrebnija zemlji od kredita koji je Rusija obećala da će obezbediti.
„Očekujemo od EU zapravo akcioni plan za podršku demokratizaciji Belorusije sa stanovišta tog istorijskog trenutka kada ćemo zaista krenuti putem izgradnje demokratske Belorusije. Treba da postoji paket mera, ali ne onih 1,5 milijardi dolara koje je ponudila istočna zemlja, već realna finansijska pomoć za stabilizaciju ekonomske situacije u rasponu od tri-četiri milijarde“, izjavio je opozicionar na video-konferenciji s novinarima.

Inače, predsednik Rusije Vladimir Putin je u ponedeljak na sastanku sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, koji je juče održan, saopštio da Rusija namerava da Belorusiji obezbedi državni kredit od 1,5 milijardi dolara.

Prema rečima Latuška, Belorusiji je potrebno i restrukturiranje dugova, jer obaveze ozbiljno pritiskaju ekonomiju, kao i dostupnost dugoročnih kreditnih resursa uz istovremeno sprovođenje ekonomskih reformi uz pomoć EU.

On je govorio i o protestima u zemlji, rekavši ih Koordinacioni savet ne koordiniše.

„Jedinstvenost beloruske situacije je u tome što je tu na delu faktički samoorganizacija protestne mase“, rekao je Latuško.

Glavni ciljevi opozicije

Ponovio je da je glavni zadatak Koordinacionog saveta rešenje unutarpolitičke krize. 

Sastanak predsednika Rusije i Belorusije, Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka, u Sočiju - Sputnik Srbija
Rusija: Belorusija je naš najbliži saveznik, bratska zemlja

Latuško je dodao da opozicija ne namerava da se udružuje sa EU protiv Rusije niti s Rusijom protiv EU. Za opoziciju je, kako kaže, veoma važna javna procena Rusije „dela nasilja i grubog kršenja aktuelnog zakonodavstva“ Belorusije, jer, ako bi se Rusija odlučila na tako nešto, to bi bio „veoma važan signal za belorusko društvo, koje ima veliki potencijal poverenja u ruski politički establišment“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala