Sevastopolj dobio starog-novog gubernatora, EU ne priznaje izbore, Kijev protestuje

© Sputnik / Igorь Russak / Uđi u bazu fotografijaBalon na kome piše Krim na proslavi ujedinjenja poluostrva i Sevastopolja sa Rusijom
Balon na kome piše Krim na proslavi ujedinjenja poluostrva i Sevastopolja sa Rusijom - Sputnik Srbija
Pratite nas
U okviru lokalnih izbora u Rusiji izabran je i novi gubernator Sevastopolja. Iz Brisela poručuju da ne priznaju rezultate izbora, u Kijevu protestuju i pozivaju međunarodnu zajednicu da izvrši veći pritisak na Rusiju.

Na izborima za gubernatora Sevastopolja najviše glasova dobio je dosadašnji vršilac dužnosti Mihail Razvožajev – 85, 72 odsto. Za tu funkciju borilo se šest kandidata.

Tim povodom reagovala je Evropska unija, ističući da ne priznaje rezultate.

„Evropska unija ne priznaje nezakonitu aneksiju Krima i Sevastopolja od strane Rusije i, prema tome, ne priznaje izbore na Krimskom poluostrvu. Ko god da je izabran na glasanju koje je Rusija organizovala na Krimu ... EU ga neće priznati kao predstavnika teritorije koja je deo Ukrajine“, saopštio je portparol šefa evropske diplomatije Peter Stano.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova je juče izrazilo „odlučan protest“ zbog izbora na Krimu, navodeći da se radi o tzv. izborima za nelegalne organe vlasti.

Smatraju da organizovanje izbora predstavlja grubo kršenje suvereniteta i teritorijalne celovitosti Ukrajine. Ministarstvo je pozvalo i da se prošire sankcije protiv Rusije, kao da međunarodna zajednica osudi izbore i jasno stavi do znanja da ih ne priznaje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala