Nemački ministar: Rusija treba da se obrati OZHO-u u vezi sa Navaljnim

© AP Photo / Markus SchreiberHajko Mas
Hajko Mas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OZHO) sprovešće istragu u vezi sa situacijom sa ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim, Rusija se može obratiti ovoj organizaciji, izjavio je ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas.

„OZHO je već uzela uzorke iz klinike ‘Šarite’. Sada će OZHO sprovesti ovu istragu u skladu sa svojim propisima. Rusija je članica ove organizacije i moći će da kontaktira OZHO“, rekao je Mas na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, trovanje Navaljnog potvrdile su dve laboratorije nezavisno jedna od druge.

„Gospodin Navaljni otrovan je hemijskim nervnim agensom iz grupe bojnih otrova ‘Novičok’, a dokazi o teškom kršenju međunarodnog prava, osim instituta u Nemačkoj, ustanovile su još dve laboratorije nezavisno jedna od druge“, rekao je Mas.

Nemačka vlada saopštila je u ponedeljak da je zatražila podršku OZHO-a u slučaju Navaljni, a švedska i francuska laboratorija potvrdile su podatke nemačkih stručnjaka da je bloger otrovan supstancom iz grupe „Novičok“.

Slučaj Navaljni

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala