Rusija isporučuje Brazilu 50 miliona doza vakcine „Sputnjik V“

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida 19
Vakcina protiv kovida 19 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski fond za direktne investicije i Sekretarijat za zdravstvo brazilske države Baja potpisali su sporazum o saradnji za isporuku Brazilu do 50 miliona doza ruske vakcine „Sputnjik V“, saopštio je ruski fond.
„Očekuje se da će isporuka vakcine Brazilu početi u novembru 2020. godine, pod uslovom da ga odobre brazilska regulatorna tela, koja će uzeti u obzir rezultate postregistracionog istraživanja vakcine. Sporazum će takođe omogućiti da se vakcina ubuduće isporučuje širom Brazila“, navodi se u saopštenju.

Sporazum naglašava da mnoge zemlje prepoznaju značaj da u portfelju vakcina protiv virusa korona postoji lek na osnovi humanih adenovirusnih vektora, dobro istražene platforme vakcina čija je bezbednost dokazana višedecenijskim istraživanjima, a koje uključuju 75 publikacija u međunarodnim naučnim časopisima i više od 250 kliničkih ispitivanja.

Početkom septembra, vlasti brazilske države Parana su na osnovu bilateralnog sporazuma sa Ruskim fondom za direktne investicije saopštile da će u oktobru započeti testiranje ruske vakcine protiv kovida 19 „Sputnjik V“ na 10.000 dobrovoljaca iz redova zdravstvenih radnika. Sporazum sa Ruskim fondom uključuje, osim treće faze kliničkih ispitivanja, proizvodnju i distribuciju leka u Brazilu.

Ruska vakcina protiv virusa SARS-KoV-2 - Sputnik Srbija
Ruska vakcina — kako radi i da li joj se može verovati /video/

„Vakcina ‘Sputnjik V’ zasnovana je na proverenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, dok druge vakcine protiv virusa korona koriste nove platformen, odnosno, adenovirusne vektore majmuna ili mRNK. Najnovija dostignuća u svetskoj farmaceutskoj industriji vezana za obustavu ispitivanja eksperimentalne vakcine protiv virusa korona pokazuju značaj diverzifikovanog pristupa snabdevanju vakcinama“, rekao je ranije generalni direktor Ruskog fonda Kiril Dmitrijev.

Dmitrijev je podsetio da tokom kliničkih ispitivanja ruske vakcine nisu otkriveni ozbiljni neželjeni efekti, a osim toga, kod 100 odsto učesnika u kliničkim ispitivanjma, vakcina „Sputnjik V“ formirala je stabilan humoralni i ćelijski imuni odgovor.

„Istovremeno, vakcine zasnovane na novim platformama tek treba da se dokažu kao bezbedne i nemaju dokaze o kancerogenosti ili uticaju na plodnost. Drago nam je što smo dali tako važan doprinos borbi protiv pandemije, pruživši našim partnerima u Brazilu bezbednu i efikasnu vakcinu ‘Sputnjik V’“, istakao je Dmitrijev.

Sa svoje strane, Aleksandar Rumjancev, doktor medicinskih nauka i predsednik Naučno-medicinskog istraživačkog centra za dečju hematologiju, onkologiju i imunologiju „Dmitrij Rogačov“, navodi da se ruska vakcina od niza inovativnih stranih tehnologija povoljno ističe po proverenoj i dokazanoj platformi humanih adenovirusa, koja se proučava i koristi decenijama.

„I to je ključni trenutak kada se postavlja pitanje izbora. Ili nosilac koji se već dugo uspešno koristi i dobro se pokazao. Ili nova tehnologija (na primer, sa adenovirusom majmuna), koja zahteva pažljivo posmatranje vakcinisanih i naknadnu proveru vremena“, konstatovao je Rumjancev.

Ministar zdravlja brazilske države Baja Fabio Vilaš Boaš rekao je da Vlada države Baja visoko ceni potpisani sporazum sa Ruskim fondom koji će omogućiti pristup vakcini „Sputnjik V“ za narod Brazila, čim bude dobijeno odobrenje nacionalnih regulatornih tela.

„Vakcina je zasnovana na humanim adenovirusima, što je jedna od najbezbednijih i najefikasnijih platformi na svetu. Smatramo da će treća faza aktuelnih kliničkih ispitivanja potvrditi nalaze iz faze 1 i 2“, dodao je on.

Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je 11. avgusta prvu vakcinu na svetu za prevenciju kovida 19, koju je razvio Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije. Direktor Fonda Kiril Dmitrijev izjavio je da je fond dobio zahteve iz više od 20 zemalja za kupovinu milijarde doza ruske vakcine protiv virusa korona. Istovremeno, on je istakao da se Rusija dogovorila o proizvodnji vakcina u pet zemalja, a da raspoloživi kapaciteti omogućavaju proizvodnju 500 miliona doza godišnje.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala