Rusija i Kina protiv destruktivnih postupaka SAD

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistri spoljnih poslova Kine i Rusije, Van Ji i Sergej Lavrov, na sastanku u Moskvi
Ministri spoljnih poslova Kine i Rusije, Van Ji i Sergej Lavrov, na sastanku u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Kina primetile su destruktivnost postupaka Vašingtona, koji podrivaju globalnu stratešku stabilnost i podstiču veštačku napetost u različitim regionima sveta, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Primetili smo destruktivni karakter postupaka Vašingtona koji podrivaju globalnu stratešku stabilnost. Kao rezultat tih postupaka, povećavaju se tenzije u različitim regionima sveta, uključujući duž granica Rusije i Kine. Naravno, ovo nas zabrinjava i mi se protivimo takvim pokušajima podsticanja veštačke napetosti“, rekao je ruski ministar na konferenciji za novinare nakon sastanka sa kineskim kolegom Vang Jijem.

Lavrov je dodao da su oni s tim u vezi konstatovali da „takozvane indo-pacifičke strategije, kako su ih osmislili njihovi inicijatori, samo dovode do nejedinstva država regiona“ i stoga mogu dovesti do ozbiljnih posledica po mir, bezbednost i stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu, konstatovao je Lavrov.

MIP Rusije - Sputnik Srbija
Moskva poziva Vašington da umesto pretnji pređe na dijalog sa Teheranom

Iranski nuklearni program

Lavrov je dodao da se Moskva i Peking, takođe, protive jednostranim koracima Sjedinjenih Američkih Država protiv Zajedničkog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu i da su postupci Vašingtona nelegitimni.

„Danas smo razgovarali o situaciji oko zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana. Naravno, Rusija i Kina, poput ogromne većine članica Saveta bezbednosti UN... ne prihvataju američke pokušaje da se demontira ovaj ključni međunarodni sporazum“, rekao je Lavrov.

On je istakao i da Moskva i Peking ne prihvataju nelegitimne jednostrane akcije Vašingtona koje se sprovode u situaciji oko iranskog nuklearnog programa.

U poslednje vreme Vašington pokušava da obnovi sankcije UN protiv Irana. Američki državni sekretar Majk Pompeo predao je predsedavajućem Saveta bezbednosti žalbu zbog iranskog nepoštovanja odredbi Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu za pokretanje procedure za obnavljanje antiiranskih sankcija prema Rezoluciji 2231. Ogromna većina članica Saveta bezbednosti bile je protiv namere SAD da obnove sankcije Iranu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala