Moskva poziva Vašington da umesto pretnji pređe na dijalog sa Teheranom

© Sputnik / Aleksej Kudenko / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva poziva Vašington da umesto pretnji pređe na dijalog sa Iranom. Put eskalacije tenzija oko Irana, koji je odabrala Amerika - pogrešan je i vodi u ćorsokak, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova u vezi sa namerama administracije američkog predsednika Donalda Trampa da Teheranu vrati sankcije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
„Uvereni smo da je put eskalacije napetosti oko Irana pogrešan i da vodi u ćorsokak. Pozivamo SAD da naprave izbor u korist razumnih odluka, a ne da liše sebe mogućnosti za postizanje sporazuma sa Iranom“, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

MIP je naglasio da „SAD nastavljaju sa opasnim manevrima u SB UN u nadi da će ostvariti sopstvene antiiranske zamisli“.

„Nakon što je njihov nacrt rezolucije o vremenski neograničenom embargu na oružje Iranu pretrpeo krah i odlučno odbijen u SB, SAD su sada počele da opsedaju rukovodstvo UN i predsedavajućeg SB, kako bi stekle priznanje navodnog prava Amerike da u cilju pritiska na Iran upotrebe mehanizme, koji su predviđeni rezolucijom SB UN 2231 i Zajedničkim sveobuhvatnim akcionim planom za rešavanje iranskog nuklearnog programa“, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

SB UN - Sputnik Srbija
Rusija zatražila hitno zasedanje SB UN zbog Irana, Amerika protiv

Ruski spoljnopolitički resor je podsetio da se „sve to događa“ nakon što je američka administracija napustila pomenuti Sporazum i više od dve godine „grubo i besramno gazila sopstvene obaveze, koje proizilaze iz odluka Saveta bezbednosti vezanih za taj dokument“.

„Obaveštenje Amerike o navodnom stupanju na snagu procesa obnavljanja sankcionih rezolucija SB UN o Iranu, ukinutih nakon što je 2015. godine zaključen Sporazum, ne može da ima posledice koje Amerikanci traže. Njihovi trikovi se raspadaju u sudaru sa stvarnošću“, istakao je ruski MIP.

Ministarstvo je dodalo da su SAD same odlučile da ne učestvuju u Sporazumu i time lišile sebe prava i mogućnosti da koriste mehanizme predviđene Akcionim planom rezolucije SB UN 2231.

Podsetimo, Pompeo se u četvrtak sastao sa predsedavajućim Saveta bezbednosti UN i predao žalbu zbog toga što Iran ne poštuje odredbe Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana u cilju obnavljanja sankcija protiv Irana u okviru rezolucije 2231.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala