Rusija zatražila hitno zasedanje SB UN zbog Irana, Amerika protiv

© AP PhotoSB UN
SB UN - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je zatražila da se održi hitno zasedanje Saveta bezbednosti UN u vezi sa namerom SAD da obnove sankcije protiv Irana, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski. Međutim, Amerika je istupila protiv tog predloga.
„U vezi sa poslednjim događajima, vezanim za primenu rezolucije 2231, Rusija je zatražila otvoreno zasedanje 21. avgusta ujutru“, rekao je Poljanski.

Poljanski je takođe izjavio da su SAD istupile protiv takvog zasedanja.

„Nakon neosnovane tvrdnje da su pokrenuli proces obnavljanja sankcija, naše američke kolege su istupile protiv održavanja zasedanja SB UN“, napisao je Poljanski na Tviteru.

Zasedanje se zbog toga verovatno neće održati danas, kako je zahtevala Rusija.

„Žalimo zbog toga što oni ne samo da pokušavaju da dovedu svet u zabludu kada je reč o njihovom pravu na obnavljanje sankcija, nego i izbegavaju poštenu diskusiju o tom pitanju. Neprimereno ponašanje za veliku zemlju“, zaključio je Poljanski.

Dan ranije američki državni sekretar Majk Pompeo sastao se sa predsedavajućim Saveta bezbednosti UN i predao žalbu zbog toga što Iran ne poštuje odredbe Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana u cilju obnavljanja sankcija protiv Irana u okviru rezolucije 2231.

Prethodno su Velika Britanija, Francuska i Nemačka saopštile da ne mogu da podrže zahtev Sjedinjenih američkih Država da Ujedinjene nacije ponovo uvedu Iranu sankcije suspendovane na osnovu nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, navodeći da to ne bi bilo u skladu sa nastojanjima da se taj sporazum podrži.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala