Amerika, Srbija i Kosovo nominovani za Nobelovu nagradu za mir

© Wikipedia / JonathunderNobelova nagrada za mir
Nobelova nagrada za mir - Sputnik Srbija
Pratite nas
Švedski poslanik Magnus Jakobson podneo je inicijativu za nominovanje vlada Sjedinjenih Američkih Država, Srbije i Kosova za Nobelovu nagradu za mir.

Kako je naveo, na to ga je podstakao Vašingtonski sporazum između Beograda i Prištine o normalizaciji ekonomskih odnosa, što smatra trasiranjem puta za postizanje mirovnog sporazuma dveju strana.

Ovaj demohrišćanski političar je na svom Tviter profilu napisao da je danas predao nominaciju Švedskoj akademiji nauka koja dodeljuje Nobelove nagrade.

„Zbog toga želim da nominujem Vladu Sjedinjenih Američkih Država, Vladu Kosova i Vladu Srbije za Nobelovu nagradu za mir, jer ovaj sporazum ima za cilj eliminisanje rizika od novih sukoba na Balkanu i bliži je miru i uzajamnom priznavanju“, navodi se u predlogu Jakobsona.

Kako se dodaje, krajem devedesetih Evropu je pogodio krvavi rat u kojem su se različiti delovi bivše Jugoslavije međusobno borili na etničkoj i verskoj osnovi.

​„Po završetku rata, bilo je teško naći način koji bi vodio ka pomirenju, što se vidi u odnosima Kosova i Srbije. Poslednjih godina bilo je situacija kada smo mi koji pratimo razvoj na Balkanu, bili i te kako zabrinuti da bi moglo doći do novih sukoba. Zbog toga je veoma važno videti da su predsednik Donald Tramp i njegova administracija zajedno s vladama Kosova i Srbije napredovali u pregovorima za normalizaciju ekonomskih odnosa“, dodaje se u predlogu.

Kako je napisao Jakobson, trgovina i komunikacija su neki od najvažnijih stubova za prelazak iz „hladnog u topli mir“.

„Ovo je veoma važan korak za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Ako potpisani sporazum funkcioniše kako je predviđeno, trgovina i otvoreni lični odnosi otvorili bi put za međusobni mirovni sporazum u kojem Srbija može da prizna Kosovo, što bi stavilo tačku na ovaj dugi sukob“, naveo je Jakobson.

Specijalni savetnik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel pozdravio je drugu nominaciju predsednika Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir. Grenel je na Tviter nalogu podelio pismo člana švedskog parlamenta Magnusa Jakobsona, koji je pokrenuo inicijativu za dodelu Nobelove nagrade za mir potpisnicima vašingtonskog sporazuma.

Grenel je kratko napisao: „Donald Tramp drugi put nominovan za Nobelovu nagradu za mir zbog istorijskog sporazuma Kosova i Srbije“, prenosi Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala