Rusija: Ponašanje Nemačke u slučaju Navaljnog podseća na incident u Solzberiju i pad aviona MH17

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaRuski bloger Aleksej Navaljni
Ruski bloger Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka ne odgovara na zahteve Rusije u situaciji sa Aleksejom Navaljnim, ali istovremeno traži istragu, što podseća na incidente u Solzberiju i let MH17, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„Kada zvanični predstavnik Nemačke saopšti da je zahtev Generalnog tužilaštva Rusije predat nezavisnim pravnim organima i zbog toga nemačka vlada ništa ne može da učini povodom toga, ali istovremeno zahteva od nas da sprovedemo istragu, to podseća na presedane koji su stvorile naše zapadne kolege nakon trovanja u Solzberiju, kada je sve bilo tajno“, rekao je Lavrov.

On je podsetio da ruska strana i dalje nema nikakvih informacija, između ostalog, i o tome gde se nalaze ruski državljani Sergej i Julija Skripalj.

„Takođe se ponavlja priča sa tragedijom malezijskog 'boinga' 2014. godine iznad Ukrajine, kada nas je holandska strana redovno optuživala da odbijamo saradnju kao odgovor na mnogobrojne napore naših zvaničnih struktura da pruže informacije koje smo imali, uprkos našim brojnim predlozima da se analiziraju sve činjenice, bez izuzetka. Ako sada ista logika preovlada kod naših zapadnih kolega, pre svega nemačkih, ali i američkih, to će samo biti potvrda da se oni postavljaju iznad zakona“, objasnio je ruski ministar.

Komentarišući izjave američke strane o umešanosti ruskih zvaničnika u situaciju sa Navaljnim, Lavrov je rekao da su te optužbe neosnovane i da je ruska strana navikla na to.

Ranije je američki državni sekretar Mike Pompeo u intervjuu objavljenom na sajtu Stejt departmenta, izjavio da kada ljudi „vide pokušaj trovanja disidenta, shvataju da postoji značajna verovatnoća da je to došlo od visokih ruskih zvaničnika“.

Podsetimo, nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

Slučaj Skripalj

Početkom marta 2018. godine u Solsberiju su otrovani bivši saradnik GRU Sergej Skripalj, koji je u Rusiji osuđen zbog veleizdaje i njegova kćerka Julija. London je za napad optužio Moskvu.

Rusija je u više navrata predlagala pokretanje zajedničke istrage, ali je Velika Britanija ignorisala tu inicijativu.

Pad aviona MH17

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo.

Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa, koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.

Ranije je ova Međunarodna istražna grupa predstavila preliminarne rezultate istrage o padu aviona na letu MH17 na istoku Ukrajine. Grupa tvrdi da je malezijski „boing 777“ oboren raketnim sistemom „Buk“, koji pripada 53. raketnoj brigadi Vojske Rusije iz Kurska. Istražna grupa smatra da je „Buk“ dovezen iz Rusije, a zatim vraćen. Moskva kategorički negira te optužbe.

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala