Poplava antirasističkog raspoloženja neće odneti Darvina iz muzeja

© AFP 2023 / SHAUN CURRYČarls Darvin
Čarls Darvin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Navodi da će Darvin zbog rasističke konotacije biti izbačen iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu, katedrale darvinizma, preuveličani su i besmisleni. Muzej je u osetljivom društvenom trenutku odlučio da revidira pojedine sadržaje, što je dospelo u medije koji su iskoristili trenutni antirasistički linč i preneli ga na muzeje.

Šef biološkog odeljenja Prirodnjačkog muzeja u Beogradu Boris Ivančević tako komentariše pisanja stranih medija da Prirodnjački muzej u Londonu razmatra da izmeni ili čak ukloni pojedine eksponate vezane pretežno za istraživanja Čarlsa Darvina, ali i drugih znamenitih naučnika, zbog rasističke konotacije.

Medijski linč Darvina

Ivančević ističe da su mediji situaciji pristupili senzacionalistički i da su preuveličani navodi zasnovani na internom uputstvu koje je iz muzeja dospelo u javnost, a koje nalaže da se sadržaji provere i promene samo ako se u njima uoči nešto uvredljivo, rasističko.

„Prirodnjački muzej ne iznosi Darvinovu statuu niti poništava darvinizam, jer to bi bilo besmisleno. Darvin i teorija evolucije, koju je on postavio i koja se danas naziva neodarvinizam, upravo je nešto što najjače govori o tome da rasizam ne postoji i da može da bude utemeljen samo u lošim društvenim namerama, nikako ne može biti prirodan“, napominje Ivančević za Sputnjik.

© AFP 2023 / LEON NEAL Rasistička konotacija koja se pripisuje Darvinu je potpuno proizvoljna
Poplava antirasističkog raspoloženja neće odneti Darvina iz muzeja - Sputnik Srbija
Rasistička konotacija koja se pripisuje Darvinu je potpuno proizvoljna

On naglašava da je rasistička konotacija koja se Darvinu pripisuje potpuno proizvoljna, jer mu se nameće samo zbog toga što je na ekspediciju na Galapagos išao britanskim brodom Bigl u vreme kada je Velika Britanija bila velika kolonijalna sila.

„Nažalost, svi smo potomci ljudi koji su mogli da budu i robovlasnici i feudalci i kolonijalisti. Naše je da danas odmerimo vrednosti koje su pozitivne i da se njih držimo, a da one poput robovlasništva i rasizma odbacimo i osudimo. To ne znači da sve iz prošlosti treba da osudimo samo zato što se tada dešavalo“, izričit je Ivančević.

Veza sa rasizmom — ne postoji

Profesorka evolucije Biološkog fakulteta u Beogradu Biljana Stojković slaže se da Darvin nije bio rasista, što se, kako kaže, vidi po njegovim beleškama u kojima kritikuje tadašnje ponašanje prema tamnoputim ljudima.

„Njegova porodica je bila lekarska i prilično avangardna za to doba. Oni nisu podržavali ropstvo, ali iz ove perspektive, kada posmatramo njegov govor i reči koje je koristio, danas zvuče rasistički, iako je za to doba bio antirasistički i antikolonijalno raspoložen“, napominje Stojkovićeva, koja se nada da će takve informacije biti istaknute uz eksponate.

Čarls Darvin - Sputnik Srbija
Britanski prirodnjački muzej uklanja Darvina zbog - rasizma

Osvrćući se na reviziju muzeja, ona ukazuje na to da naučni nazivi eksponata neće biti promenjeni, već samo kontekst u kome se nalaze, kako ne bi bili uvredljivi i nada se da ih muzej neće uklanjati.

„Možda će neki eksponati i spisi koji su direktno rasistički biti uklonjeni, ali sve ostalo će biti stavljeno u odgovarajući kontekst“, zaključuje Stojkovićeva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala