Nemački ambasador dva sata u ruskom Ministarstvu, oštar protest zbog Navaljnog

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije u Moskvi
Zgrada Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasadoru Nemačke u Rusiji Geze Andreasu fon Gairu je tokom dvočasoovnog sastanka u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije iskazan odlučan protest u vezi sa „neosnovanim optužbama i ultimatumima“ na račun Rusije a povodom situacije oko blogera i opozicionara Alekseja Navaljnog.
„Ambasadoru je iskazan protest zbog toga što je federalna vlada iznela neosnovane optužbe i ultimatume prema Rusiji a u vezi s hospitalizacijom ruskog državljanina Alekseja Navaljnog, kao i zbog toga što Berlin očigledno koristi tu situaciju kao povod za diskreditaciju naše zemlje na međunarodnoj pozornici“, istakli su u ruskom Ministarstvu.

Takođe, diplomatskom predstavniku Berlina prenet je i zahtev da Nemačka odgovori na zahtev Tužilaštva.

Ambasadoru je ukazano da u slučaju da ne bude odgovora na zahtev Državnog tužilaštva Rusije u vezi sa stanjem Navaljnog, što podrazumeva dostavljanje svih materijala, rezultata i analiza, raniji i budući potezi Nemačke u vezi s Navaljnim biće okarakterisani kao neprijateljska provokacija protiv Rusije i kao odbijanje Nemačke da se ustanovi istina.

To bi moglo da ima posledice pi bilateralne odnose, kao i na komplikovanje situacije na međunarodnom nivou, zaključili su u Ministarstvu.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, objavila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Ove navode ruska strana negira i traži da joj se dostave konkretni podaci iz bolnice gde se leči Navaljni.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala