UN pozvale Rusiju na istragu o incidentu sa Navaljnim

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSedište Organizacije ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Organizacije ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Visoki komesar UN za ljudska prava Mišel Bašele pozvala je Rusiju da istraži incident sa ruskim blogerom Aleksejem Navaljnim.

„Nije baš dobro jednostavno poricati da je bio otrovan i negirati potrebu za temeljnom, nezavisnom, nepristrasnom i transparentnom istragom ovog pokušaja ubistva. Ruske vlasti moraju u potpunosti da istraže ko je odgovoran za ovaj zločin – vrlo ozbiljan zločin počinjen na teritoriji Rusije“, navodi se u saopštenju Bašele.

U Rusiji je više puta saopšteno da se zemlja zalaže za istragu i da je započela proveru na dan hospitalizacije Navaljnog, ali Nemačka odbija da ruskoj strani pruži podatke o Navaljnovim analizama, uprkos brojnim apelima.

Situacija sa Navaljnim

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku saopštili su da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Međutim, ruski bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu na zahtev njegove supruge. Kasnije su nemački lekari iz klinike „Šarite“, u koju je smešten Navaljni, saopštili da rezultati njihovih analiza ukazuju na to da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe holinesteraza.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, objavila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Ove navode ruska strana negira i traži da joj se dostave konkretni podaci iz bolnice gde se leči Navaljni.

U ponedeljak je berlinska klinika saopštila da se zdravstveno stanje Navaljnog popravilo i da se on probudio iz kome.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala