Krivokapić: Niko ne može da kaže da je Srbija neprijateljska država Crnoj Gori

© Sputnik / Nikola BižićZdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Niko ne može da kaže da je Srbija neprijateljska država Crnoj Gori, poručuje lider pobedničke koalicije „Za budućnost Crne Gore„ Zdravko Krivokapić nakon uzavrele atmosfere i tzv. patriotskog skupa pristalica DPS-a u Podgorici.

„Očekujem da će posle formiranja nove vlade, bez obzira na politiku podjela koju je do sada vodila vladajuća DPS, odnosi Srbije i Crne Gore u budućnosti biti potpuno prirodni i prijateljski“, kaže Krivokapić za Tanjug i podseća da „svi u Crnoj Gori imaju prijatelje, rođake i kumove u Srbiji“.

On je tako prokomentarisao poruke koje su se mogle čuti na skupu u nedelju, poput: „ne damo državu“ i „nije ovo Srbija“.

Na pitanje šta je dovelo do tolike mržnje prema Srbiji i Srbima, koja se mogla osetiti na skupu u Podgorici, Krivokapić kaže da je kreator takve politike upravo onaj ko je do sada vladao.

To je neprimereno i to hoćemo da ispravimo i zajedno sa svima stvorimo dobrosusedski odnos, naglasio je lider najjače opozicione koalicije:

„To mora da bude na uzajamnoj saradnji i poštovanju i da niko nikoga ne ugrožava, kao i da svima bude jasno da ne postoji ni projekat „velike Srbije“, niti „velike Albanije“, koji se može desiti na prostoru Crne Gore“.

Kada je reč o Zakonu o slobodi veroispovesti, kaže da će biti preispitani svi diskriminatorski zakoni, a među prvima biće preuređen i doveden na meru koju zaslužuje upravo taj zakon.

„Postoji šest zakona, koji su svi diskriminatorski i mi ćemo vjerovatno u tom jednom paketu mjera doći do onoga što je odnos zakona i ustava i zakona i zainteresovanih strana, a ne kao sada da zakon bude diktat koji neko mora da sprovodi. Zakon treba da bude urađen tako da predstavlja najbolje rješenje za sve zainteresovane strane“, rekao je Krivokapić.

Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija
Krivokapić: Spreman sam da formiram novu vladu Crne Gore — menjamo stav prema Srbiji i Rusiji /video/

Po pitanju Kosova i Metohije, kaže da se opozicija u ranije definisanim principima obavezala da će poštovati sve međunarodno preuzete obaveze:

„Nas raduje to što je predsjednik Srbije Vučić potpisao pred predsjednikom SAD sporazum o saradnji. To je verovatno jedna relaksacija za sve druge, pa i za Crnu Goru, koja će poštovati sve to što su se dogovorili“, rekao je on.

Kaže da bi za Crnu Goru formiranje ekspertske vlade u ovom trenutku bilo najbolje rešenje i da takvu vladu vidi kao „vladu spasa“ u Crnoj Gori.

Takođe, očekuje da će nosilac liste „Crno na bijelo“ Dritan Abazović odoleti svim pritiscima kojima je izložen poslednjih dana, kao i da će nova vlada biti formirana za oko mesec dana.

„Koliko ga poznajem lično, mislim da je to čovjek koji će na svoja pleća poneti i veća opterećenja, nego što je ovo sada. Naravno, ne služi nikome na čast da vrši pritisak na bilo koga, jer tu se ne radi o pritisku na pojedinca, nego pritisku koji bi mogao da poremeti volju građana“ , naveo je Krivokapić.

Skup u nedelju u Podgorici Krivokapić vidi kao poslednje trzaje aktuelnog režima i primećuje da su poruke na tom skupu bile neprimerene:

„One su neprimjerene bar u tom dijelu Crne Gore koju ja znam i kakva je reakcija pojedinih ljudi, jer su to više bile poruke mržnje, nego poruke koje treba da spasu bilo koga“.

© AP Photo / Risto BozovicZakon o slobodi veroispovesti biće preispitan, kao i svi diskriminatorski zakoni, ali će on među prvima biti preuređen i doveden na meru koju zaslužuje upravo taj zakon.
Krivokapić: Niko ne može da kaže da je Srbija neprijateljska država Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Zakon o slobodi veroispovesti biće preispitan, kao i svi diskriminatorski zakoni, ali će on među prvima biti preuređen i doveden na meru koju zaslužuje upravo taj zakon.

To što se ponavljaju izbori u Petnjici, ističe, samo pokazuje da neko kupuje vreme, ali, uveren je, to ne može da utiče na rezultat, koji je, ističe, čist kao suza.

„Realno je očekivati da bi možda 21. septembar bio trenutak kada bi bilo optimalno definisati parlament i posle toga će stvari krenuti svojim tokom, tako da će za oko mjesec dana biti sve jasno po pitanju formiranja vlade“, naveo je on.

Krivokapić navodi da koalicija „Za budućnost Crne Gore“ ima intenzivnu komunikaciju sa ostalim opozicionim listama i da će javnosti vrlo brzo biti poznata mnoga rešenja:

„Teško je sada prejudicirati bilo koje rješenje, ali je izvjesno da želimo da najbolji ljudi budu na odgovarajućim mjestima, kako bi Crnoj Gori preokrenuli, ne kurs, ne u spoljnoj politici, nego u unutrašnjoj, i okrenuli se radu i ekonomiji i životu svih građana Crne Gore“.

Krivokapić je poručio da su sve manjinske partije dobrodošle u novu vladu, jer ona neće biti projekat koji se pravi iz jedne kuhinje, već projekat za opšte dobro Crne Gore.

Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija
Otac Gojko otkrio detalj iz života Zdravka Krivokapića o kome nije hteo da priča u kampanji /video/

„Želimo sve njih da vidimo u toj pobjedničkoj konstelaciji, koja je sada izvjesnija nego što je bila odmah dan poslije izbora. Jer smo bili skeptični, pogotovo oni koji znaju kako može doći do zloupotreba vezanih za preletače, koji su evidentni u Crnoj Gori od 1994, pa do posljednjeg slučaja na lokalu u Budvi 2020“ .

Poručio je svim građanima i potencijalnim preletačima da se tu ne radi o ličnom interesu i da to nije lična izdaja nego veleizdaja i da će svi to prepoznati.

Upitan da li očekuje da bi predsednik Milo Đukanović mogao možda svojim ovlašćenjima da „prolongira“ izbor nove vlade i kako bi opozicioni blok u tom slučaju reagovao, Krivokapić kaže da je taj scenario već viđen u Crnoj Gori 2001. i ističe da se ovog puta ne radi o tome šta želi „gospodin Đukanović“  već o tome da je narod iskazao svoj glas podrške opoziciji, bez obzira na sve neregularne uslove izbora".

Poručio je i da će opozicija znati svoju pobedu da brani svim demokratskim sredstvima.

Ali, nećemo to raditi prozivanjem bilo kakvih patriota i pretnjama paljenjem Podgorice, zaključio je Zdravko Krivokapić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala