Krivična prijava protiv Mila Đukanovića: Kneževićev advokat traži pokretanje postupka

© AP Photo / Darko VojinovicMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Pravni zastupnik Duška Kneževića podneo je krivičnu prijavu protiv predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, optužujući ga da je počinio krivično delo - pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja Crne Gore.

U saopštenju advokata Zdravka Đukanovića, piše da je prijavljeni predsednik države, u periodu od 30. do 4. avgusta u više navrata pozivao da se silom promene rezultati parlamentarnih izbora, iako je, navodi se, deklarativno priznao poraz DPS-a na izborima, pišu podgoričke „Vijesti“.

Prijava protiv Đukanovića zbog planiranja incidenata

Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Milo u nedelju peva labudovu pesmu /video/

„Tako što će se ugrožavanjem ustavnog uređenja silom onemogućiti, političke partije koje su obezbedile parlamentarnu većinu na parlamentarnim izborima i to koalicije „Za budućnost Crne Gore“, „Mir je naša nacija“, „Crno na bijelo“, da u skladu sa zakonom i izbornim rezultatima formiraju vlast i to tako što je na sastanku najviših funkcionera DPS-a Crne Gore, kojim je prijavljeni predsedavao, a koji je održan 1. 9. 2020. godine, napravio taktiku pokušaja destabilizacije političke situacije u Crnoj Gori i inicirao donošenje zaključaka koji su na sastanku usvojeni“, navodi se u saopštenju.

Beogradski advokat pobrojao je navodne zaključke sa tog sastanka, rekavši da su planirali izazivanje što više incidenata, uz korišćenje obeležja Srbije, te korišćenje četničkih i ruskih zastava, posebno provociranje manjina, Albanaca, Bošnjaka i Hrvata, nevladinih i građanskih aktivista...

„Širenje panike među članovima DPS-a vestima o revanšizmu i otkazima, kako bi se izbegli takozvani „preletači“, o svim incidentima obaveštavati kancelariju EU u Podgorici, odnosno ambasadore Kvinte, poželjno je slati što više fotografija i video-snimaka, gde se vide ruska i srpska obeležja kao i primeri destrukcije evropskih, evroatlantskih simbola, kao i simbola susednih država Hrvatske, Albanije“, navodi se u zaključcima koje je pobrojao advokat.

Sporan poziv na skup 6. decembra

Milo Đukanović je, piše u saopštenju, nakon završetka tog sastanka - u više navrata, preko za to zaduženih članova DPS-a, a putem društvenih mreža, pozvao članstvo DPS-a na skup zakazan za 6. septembar u Podgorici:

Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Milo bi trebalo da povuče čojski i crnogorski potez /video/

„Sa očiglednom namerom da se on pretvori u nasilne proteste, a koji skup je zakazan pod sloganom: „Ako treba da gori Podgorica, ima da gori! Ako treba da se ruši Podgorica, ima da se ruši, ali Srbi nam sudbine neće krojiti, svi u Podgoricu bunt je spreman, Crnogorci naši preci su ratovali sa mnogo manjom brojnom snagom naspram protivnika, pa su dobijali, 6. septembra svi u Podgoricu, Crna Gora te zove nemaš izgovor“, navodi advokat Zdravko Đukanović.

„Zahtevamo da Uprava policije, upotrebom specijalnih istražnih metoda, utvrdi identitet lica koje su preko društvenih mreža i neposredno na terenu ili na drugi način učestvovala u sprovođenju zaključaka, u aktima nasilja, odnosno da se utvrdi identitet lica koja su postupala po zaključcima sa sastanka DPS kojim je predsedavao Milo Đukanović od 1. 9. 2020. godine, te da se u slučaju utvrđivanja krivične odgovornosti pokrene postupak i protiv tih lica, a sve radi utvrđivanja svih bitnih okolnosti koje su od značaja za opisano krivično djelo. Očekujemo da se u skladu sa zakonom sprovede krivični postupak protiv predsednika Crne Gore Mila Đukanovića“, piše u saopštenju advokata Zdravka Đukanovića.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala