Si u pismu Putinu: Kina spremna da udruži snage sa Rusijom radi mira

© Sputnik / Aleksey Druzhinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Kine Si Đinping i predsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Kine Si Đinping i predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kina je spremna da udruži snage sa Rusijom radi bezbednosti i prosperiteta budućih generacija, navodi se u čestici koju je predsednik Kine Si Đinping uputio ruskom lideru Vladimiru Putinu povodom 75. godišnjice od završetka Drugog svetskog rata, prenosi agencija Sinhua.
„Spreman sam da zajedno sa vama nastavim da ulažem napore kako bi buduće generacije mogle živeti na planeti gde caruju mir, sigurnost i prosperitet“, navodi se u čestici.

Si Đinping je takođe istakao da Peking namerava da produbljuje odnose sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Moskvom, a takođe je izrazio spremnost da „zajedno sa ruskim kolegom radi na udruživanju snaga u cilju odlučne zaštite rezultata i pobede u Drugom svetskom ratu, kao i međunarodne pravde“.

Putin je ranije rekao da ne sme biti sumnje u to ko je bio agresor tokom Drugog svetskog rata, a ko je „slomio nacističku vojnu mašinu“.

Šef države je rekao da je oslobađanje zemalja istočne i centralne Evrope velika zasluga Crvene armije. Putin je takođe istakao da se može raspravljati o tome šta je za tim usledilo, kakvi su se režimi stvarali u oslobođenim državama, kako su se prema njima odnosili stanovnici.

Drugog septembra 1945. godine predstavnici Japana su na američkom nosaču aviona „Misuri“ potpisali akt o kapitulaciji, koji je označio kraj Drugog svetskog rata, koji je trajao šest godina i odneo živote najmanje 55 miliona ljudi. Dokument su potpisale SAD, Kina, Velika Britanija, SSSR, Australija, Kanada, Francuska, Holandija i Novi Zeland.

Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala