Premijerka Meklenburga: „Severni tok 2“ neophodan, ne povezivati s Navaljnim

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaStroitelьstvo gazoprovoda "Severnый potok-2" v Leningradskoй oblasti
Stroitelьstvo gazoprovoda Severnый potok-2 v Leningradskoй oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Neophodan nam je gasovod ka Baltičkom moru kako bi smo obezbedili snabdevanje energentima u budućnosti, jasna je premijerka nemačke savezne države Meklenburg Prednja-Pomeranija Manuela Švezig, na čijoj se teritoriji gradi gasovod „Severni tok 2“. Najnovije događaje u vezi s ruskim blogerom Aleksejom Navaljnim s tim ne treba povezivati, dodala je ona.

Švezig  je tako odgovorila na pozive nekih snaga u zemlji da u svetlu događaja s Navaljnim treba obustaviti projekat.

Ona je u izjavi za nemačku agenciju DPA naglasila da je, kada je reč o Navaljnom za kojeg nemačka vlada tvrdi da je otrovan supstancom iz grupe "novičok", neophodno naći i kazniti odgovorne.

Istim povodom prethodno je reagovao i premijer Bavarske Markus Zoder.

„Severni tok 2“ je komercijalni projekat koji nije direktno povezan sa onim što se desilo Alekseju Navaljnom, rekao je lider Hrišćansko-demokratske unije, članice vladajuće koalicije, za televiziju N 24.

Ranije danas poslanici opozicione nemačke stranke Slobodna demokratska partija predložili da se izgradnja „Severnog toka 2“ obustavi, a protiv je su bili i zeleni.

Po tom pitanju izjasnila se i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je povodom pretnji sankcijama trojice američkih senatora operatoru luke nemačkog grada Zasnic, rekla da će gasovod biti izgrađen.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije. 

Američki Stejt department ranije je uključio „Severni tok 2“ i „Turski tok“ u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije. Prema rečima američkog državnog sekretara Majka Pompea, projektima će biti uvedene ograničavajuće mere koje su predviđene Zakonom o borbi protiv američkih protivnika putem sankcija.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala