Zaharova:  Izjave Nemačke o Navaljnom još jedna informaciona kampanja protiv Rusije

© Foto : MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjave Vlade Nemačke u vezi sa situacijom sa blogerom Aleksejem Navaljnim predstavljaju još jednu informacionu kampanju usmerenu protiv Rusije, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova za televiziju „Rusija 1“.

„Umesto detaljne istrage, mukotrpnog zajedničkog rada čiji bi cilj trebalo da bude postizanje istinitog rezultata, naši partneri preferiraju redovne javne izjave bez predstavljanja ikakvih činjenica. Sve ovo pretvara se u još jednu informacionu kampanju (protiv Rusije)“, istakla je Zaharova.

Izjave Berlina o Navaljnom su bez dokaza i dobija se osećaj dežavija, dodala je ona.

„Čini mi se da se vraćamo u ona vremena koja želimo da napustimo, iskreno govoreći, vremena neosnovanih izjava, nedostatka činjenica prilikom raspravljanja o ozbiljnim pitanjima. Želeli bismo da se ova vremena više ne vraćaju, ali imam neki stalni osećaj dežavija“, rekla je Zaharova.

Zaharova je dodala da ruski ambasador u Berlinu Sergej Nečajev nije dobio nikakve detalje o Alekseju Navaljnom u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke.

Ona je objasnila da je na sastanku ambasadora u nemačkom Ministarstvu Nečajev tražio od nemačkih kolega da mu pruže neke činjenice ili dokaze koji se tiču zdravstvenog stanja Navaljnog.

„Šta mislite, kakav je odgovor dobio od nemačkih kolega? Nikakav. Ni činjenica, ni podataka, ni formula, ni materijala, ni potvrda, ničega uopšte“, naglasila je Zaharova.

Zaharova je dodala da su EU i NATO glavni adresati izjava Berlina o Navaljnom.

„Kako smo shvatili, glavni adresat današnjih izjava su Evropska unija, NATO, a iz nekog razloga je pomenuta je i Organizacija za zabranu hemijskog oružja. I to umesto da se uradi ono što je trebalo učiniti u prvom trenutku, odnosno, da se odgovori na zahtev Državnog tužilaštva Ruske Federacije. Još jednom želim da naglasim da je taj zahtev ostao bez odgovora, kao i dva druga zahteva koja su ruski lekari poslali nemačkim kolegama“, istakla je portparolka.

Ona je dodala da nema nikakvih novih podataka o zdravstvenom stanju Navaljnog, već postoje samo izjave.

„Zašto to nazivati novim podacima? Gde su ti podaci? Postoje samo izjave. Da postoje podaci, mi bismo radili sa podacima. Podataka nema, postoje izjave koje se nazivaju megafonska diplomatija, jer ih je, usput govoreći, saopštilo spoljnopolitičko ministarstvo“, objasnila je Zaharova.

Nemačka vlada je, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila ranije da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni „otrovan“ supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

S tim u vezi, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da Berlin nije obavestio Moskvu o svojim zaključcima i da Rusija nema takve podatke. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je, sa svoje strane, istaklo da Rusija čeka odgovor Nemačke na zahtev o situaciji sa Navaljnim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala