Sporazum Izraela i Emirata američko čedo i rezultat tajnih veza Tel Aviva

© AFP 2023 / JACK GUEZzastave UAE i Izraela
zastave UAE i Izraela - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uspostavljanje diplomatskih odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata ne bi trebalo da predstavlja iznenađenje, s obzirom na tajne i javne veze koje je Tel Aviv godinama održavao sa državama Zaliva.

Tajne veze, pre svega u oblasti bezbednosti, Izrael je održavao sa Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i Omanom, a kasnije ih je proširio i na Bahrein, objašnjava novinar, dugogodišnji dopisnik srpskih medija sa Bliskog istoka, Boško Jakšić.

Istovremeno, Izrael je 2015. otvorio diplomatsko predstavništvo u Abu Dabiju, a ovaj grad posetili su i visoki izraelski zvaničnici. Izraelski sportisti učestvovali su na regionalnim takmičenjima u UAE, a Izrael bi trebalo da bude i jedan od učesnika Svetske izložbe, čije je otvaranje, zbog epidemije korona virusa, odloženo za 2021.

Iza svega stoje SAD

Iza svih ovih aktivnosti stoje SAD, najznačajniji patron svih strana. Ipak, ni američka želja za normalizovanjem odnosa između Izraela i UAE ne bi bila dovoljna da ne postoji osećaj od iranske pretnje, koji je na istoj strani okupio i zemlje Zaliva, i Izrael, i SAD.

„Posle Saudijske Arabije nesumnjivo je da su Emirati najznačajnija zemlja Zaliva. Ne zaboravimo da su imali vojnike u ratu u Jemenu, pre nego što su ih povukli. Emirati su sada veoma angažovani u podršci generalu Haftaru u Libiji. Dakle, pokazuju jednu ambiciju da budu, barem neka vrsta regionalne polusile“, konstatuje Jakšić.

Međutim, kako će normalizacija odnosa Izraela i UAE uticati na palestinsko pitanje, koje Jakšić naziva „retkom tačkom okupljanja arapskog sveta“?

Osnov za postizanje sporazuma tako da se ova retka tačka ujedinjenja ne naruši pronađena je u rečima emiratskog poglavara, šeika Bin Zajeda, da je ubedio izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da odustane od za 1. juli zakazane aneksije više od jedne trećine Zapadne obale. Međutim, prema Jakšićevim rečima, tvrdnja da je poglavar UAE učinio veliko dobro Palestincima veoma je problematična.

„Prvo, veliko je pitanje da li je Netanijahu zaista bio spreman da u ovim okolnostima, sada, ovih nedelja izvrši aneksiju, imajući u vidu da Amerikanci nisu baš skloni jednom takvom koraku koji vodi direktnom raspalmsavanju svih bliskoistočnih strasti. Drugo, Netanijahu je rekao da je odustajanje privremeno. Dakle, to nije nikakav veliki korak“, kaže Jakšić.

Kriti se iza Palestinaca je cinično, ali to pokazuje pravi odnos, ne samo UAE prema Palestini, već i drugih arapskih država, dodaje on.

Reakcija Palestine govori sama za sebe – odbili su sporazum i povukli ambasadora iz Abu Dabija, smatrajući, izgleda da su UAE spremne da izdaju palestinsku stvar.

„Arapska ulica“ se ne pita mnogo

Prema Jakšićevom mišljenju, arapske države neće imati jedinstven stav prema najnovijem potezu tel Aviva i Abu Dabija.

„Ono što se zove „arapska ulica“ ne pita se mnogo. Čitav jedan blok, pre svega zalivskih zemalja, pa i Egipat i Jordan, sve prozapadno orijentisane arapske zemlje, naravno da nemaju ništa protiv. Ostaju samo oni koji bi se pitali, ali se danas ne pitaju – Sirija, koja je danas u stanju kakvom jeste i Libija, koja je u stanju kakvom jeste. Tako da će sve proći bez većih turbulencija. Ostaju samo ozbiljni politički ožiljci“, kaže Jakšić.

Ukratko, radi se o uspehu diplomatije Benjamina Netanijahua, koji je, u trenutku kada očekuje tri suđenja zbog korupcije i kada je vlada kojom predsedava nestabilna, uložio mnogo napora da ostvari ovakav jedan sporazum. Zbog toga i spektakl kojim je prvi komercijalni let na liniji Tel Aviv-Abu Dabi okružen.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala