Oprez sa Milom: Što pre formirati novu vladu /video/

© AP Photo / Risto BozovicCrnogorski predsednik Milo Đukanović
Crnogorski predsednik Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novu vlast u Crnoj Gori treba što pre formirati, a posao koji je pred njom neće biti nimalo lak. San o sreći nije uvek isto što i sreća, kaže akademik Miro Vuksanović komentarišući rezultate izbora na kojima je vladajući DPS Mila Đukanovića poražen prvi put posle tri decenije.

Tri opoziciona bloka ujedinila je želja da sruše režim Mila Đukanovića, ali, upozorava akademik, pred njima su brojni problemi. Prvi je da će gubitnička strana raditi sve da ne ode s vlasti, iako shvata da je gubi.

Dug spisak izazova pred novom vladom

„Pritom, u vremenu smo krize uzrokovane pandemijom, kad je turizam na nuli i postoje veliki problemi koje je stvorila dosadašnja vlast. Takođe, tri bloka koja imaju novu većinu, zbirno imaju samo mandat više u skupštini od predstavnika dosadašnje vlasti“, naveo je Vuksanović.

S druge strane, predsednika Crne Gore vidi kao čoveka zadatka.

„Dobio je posao koji treba da obavi, veliki deo tog posla je obavio, a budućnost Crne Gore zavisi od odluke onog koji mu je taj posao dao hoće li ga dalje držati“, napominje akademik.

Izbori referendum protiv Mila

Profesor Fakulteta političkih nauka Časlav Koprivica takođe smatra da je od presudnog značaja da pobednička trojka što pre faktički preuzme vlast, a izbore vidi kao referendum protiv Đukanovića.

Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija
Krivokapić: Spreman sam da formiram novu vladu Crne Gore — menjamo stav prema Srbiji i Rusiji /video/

Podseća i na jedan prethodni sudbonosni referendum iz 2006, na kome se, kako kaže, Crna Gora krađom, nametanjima i podmetanjima odvojila iz SR Jugoslavije.

„Ovo što se sada desilo je sud onom što je Đukanović uradio 2006. Da li će se državno-pravna realnost Crne Gore upodobiti onom što je narod pojao na litijama, ostaje da se vidi“, dodaje Koprivica.

Profesor savetuje i na oprez, podsećajući na ranija iskustva sa DPS-om:

„Samo jedan mandat je delio Đukanovića od pobede. Zato je dovoljno da se samo jedna osoba predomisli, setite se šta se desilo u Budvi.“

Crnoj Gori potrebna pomoć istinskih prijatelja

Koprivica se slaže da su tri opoziciona bloka ideološki dosta različita, pa da čak među njima postoje i različiti identitetski prioriteti, ali za početak, ipak, najvažnije je da ih povezuje to što su protiv vlasti Mila Đukanovića.

„To nije malo i zato su izbori akcija naroda Crne Gore koji je izjavio svoju volju… S druge strane, imate mafijaški sistem koji će učiniti sve da ne siđe s vlasti. Njima silazak s vlasti radikalno menja život i za njih je to pitanje života i smrti“, upozorava naš sagovornik.

Štab DPS-a u Podgorici - Sputnik Srbija
Počelo je: Čeka li DPS sudbina propalih stranaka

Prvi zadatak nove vlasti, po njegovom mišljenju, treba da bude stvaranje uslova za fer izbore na kojima bi se videlo šta stvarno misle građani

„Mora puno da se radi i na tome da se zemlja ’unormali‘, ali i da se izbegne bankrot. Crnoj Gori će u tome biti potrebna pomoć istinskih prijatelja i braće, ali se očekuje da i ta vlast ne deluje po režimu autopilota i da makar u nekim stvarima pokaže da ima distancu u odnosu na prethodnike“, obrazlaže Koprivica.

Na pitanje može li funkcionisati kohabitacija Mila Đukanovića kao predsednika i vlade sastavljene od njegovih protivnika, profesor kaže da će to ići teško:

„Predsednik Crne Gore ima mentalitet bicikliste: oni koji su ispod njega ima da slušaju, a on ima da sluša one koji su iza njega. Kako u takvoj situaciji nikad nije bio, očekujem sistemsku sabotažu.“

Nada u bolje dane za Srbe

Akademik Vuksanović komentariše i ocene nekih analitičara bliskih DPS-u da je na izborima pobedila „druga država“, čime se aludira na Srbiju.

Aleksa Bečić predsednik Demokrata - Sputnik Srbija
Četiri principa nove vlasti u Crnoj Gori: Lideri tri liste usaglasili stavove

„Nisam čuo da je iko od opozicionih partija pokrenuo pitanje obnavljanja zajedničke države sa Srbijom, da je rekao da će vratiti proteranu ćirilicu makar da bude ravnopravna, da će Crna Gora povući priznanje Kosova, da će predložiti da se makar proveri šta ljudi misle o članstvu u NATO-u“, kaže Vuksanović.

Nada se ipak da su izbori označili pobedu nad crnogorskim nacionalizmom zbog kog su trpeli torturu svi oni koji poštuju svoje ime i tradiciju, te da u novoj Crnoj Gori Srbi više neće biti u poziciji da „teren mora da ih prepozna“.

Primer takve diskriminatorske prakse navodi iz ličnog iskustva:

„Obično letujem u kući gde sam rođen u Durmitorskom kraju i jednog sušnog leta iz opštine su došle cisterne s vodom. I kažu — danas i sutra dajemo vodu članovima DPS-a, a vi Srbi dobićete vodu posle dva dana. Bar se nadam da će Srbi vodu moći da dobiju istog dana.“

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala