Počelo je: Čeka li DPS sudbina propalih stranaka

© Sputnik / Nikola BižićŠtab DPS-a u Podgorici
Štab DPS-a u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jednu od doskora vladajućih stranaka u Crnoj Gori počeli su, odmah nakon parlamentarnih izbora, da napuštaju članovi.

Među prvima je ostavka funkcionera barskog Odbora Socijaldemokrata, koalicionih partnera DPS-a Mila Đukanovića.

Nakon pet godina aktivnog rada i delovanja u stranci odlučio sam da je napustim. Želim da znate da ovim ne napuštam ideju socijaldemokratije u koju verujem i koju ću i dalje promovisati. Inače, razlozi za moje napuštanje partije su nastali mnogo pre i odluku o njenom napuštanju sam doneo mnogo ranije, ali nisam hteo da ovu moju odluku i realizujem pre izbora, kako ne bih ni na koji način uticao ili bio razlog za gubitak makar jednog glasa na izborima“, navodi se, između ostalog, u ostavci potpisanoj 31. avgusta, dan posle održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Stranke vladajuće koalicije na izborima u Crnoj Gori nisu se izborile za većinu poslaničkih mesta u budućem parlamentu i nade o formiranju vlasti su im potonule u vodu.

© Foto : Ustupljeno SputnjikuCrno na belo - Funkcioner SD pismeno napušta stranku
Počelo je: Čeka li DPS sudbina propalih stranaka - Sputnik Srbija
Crno na belo - Funkcioner SD pismeno napušta stranku

Šta ih čeka, da se naslutiti

Ukoliko pogledamo sudbine političkih partija u Srbiji koje su nekada bile na vlasti i osvajale najviše glasova na izborima, jasno je da nakon izbornog poraza počinje osipanje stranke i kao po pravilu, najpre odlaze funkcioneri.

Socijalističku partiju Srbije je posle 5. oktobra 2000. napustila armija funkcionera i demoralisano članstvo počelo je da „diže ruke“ od stranke. Pojedini visoki funkcioneri SPS-a odmah su osnovali nove partije koje nisu ostvarile neke zapažene političke rezultate. 

Litije - Crna Gora - Sputnik Srbija
„Izgubili smo zbog Crkve“

Demokratska stranka Srbije je od male stranke pre 5. oktobra postala, pojačana novim kadrovima, značajan igrač srpske političke scene. Ali, kada je stranka otišla u opoziciju i kadrovi su otišli na drugu stranu.

Sličnu sudbinu doživela je i Demokratska stranka. Nakon poraza Borisa Tadića na predsedničkim izborima 2012. godine počeo je proces atomiziranja i frakcijašenja stranke, koji ni danas nije okončan.

Sličan fenomen je počeo sada u Crnoj Gori, a kako će se odraziti na DPS, koji je tri decenije najjača stranka u toj zemlji, pokazaće vreme.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala