Đukanović o izborima i novoj vladi, Vučića optužio za medijsku agresiju

© AP Photo / Risto BozovicMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je u intervjuu za „Njuzmaks Adrija“ da ga incidenti ne iznenađuju i da su u Crnoj Gori, kao i u regionu, suprotstavljena dva pristupa, prozapadni kurs sa jedne i nacionalistički sa druge strane, koji je sada, kako je naveo, probuđen novim tokovima.

„Incidenti nisu nikoga iznenadili, slavlje još manje. Razloga za slavlje pobednika uvek ima, ali to slavlje uvek podrazumeva civilizovan odnos prema drugim građanima i prema očuvanju stabilnosti Crne Gore. Mi smo sinoć videli jedan izliv netolerancije, agresije i primitivizma. Pokušaja obračuna sa ljudima koji drugačije misle“, rekao je Đukanović.

On je dodao da su ne samo u Crnoj Gori, već i regionu konfrontirana dva pogleda na budućnost.

Štab DPS-a u Podgorici - Sputnik Srbija
Počelo je: Čeka li DPS sudbina propalih stranaka

„Jedan je onaj kojeg personifikuje dosadašnji sastav vlasti u Crnoj Gori, koji naše zemlje vidi u Evropskoj uniji i u evropskom i evroatlantskom sistemu vrednosti. Nasuprot tome imamo vrlo živahan onaj nacionalizam iz devedesetih godina koji je u novim okolnostima, nekim novim podsticajima probuđen i koji očekuje da okrene točak istorije unatrag, ali mislim da to ne može“, kazao je Đukanović.

Kada je u pitanju formiranje nove Vlade, Đukanović je ocenio da veruje da će se uskoro videti rasplet.

„Da ćemo od onih koji će raspolagati sa 41 mandatom u parlamentu dobiti njihovu ponudu za formiranje Vlade. Ja sada ne želim da nagađam“, naveo je on.

Upitan da li su partije koje će imati 41 mandat u parlamentu tri opozicione stranke, on je odgovorio:

„Videćemo. Za sada imamo takvu najavu. Dosta su udaljeni njihovi programi“.

A na pitanje da li će on „pokušati da utiče“, Đukanović je kazao:

„Ne. Zašto bi. Ako postoji nešto što ih zbližava to je želja da smene DPS. Gde ću biti ja — ja sam tu gde sam, vrlo čvrsto uveren u ispravnost svojih političkih stanovišta“, dodao je Đukanović.

„Vučić pružao jaku podršku velikosrpskom nacionalizmu“

Đukanović je rekao i da ne može precizno da kaže zašto je izborni rezultat takav kakav je nakon parlamentarnih izbora, ali je istovremeno optužio predsednika Aleksandra Vučića za, kako je kazao, jaku medijsko-političku agresiju Beograda, jer je srpski predsednik pružao „jaku podršku velikosrpskom nacionalizmu“ u Crnoj Gori.

„Verujem da primećujete da od decembra, od usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, imamo jaku agresiju medijsko-političku iz Beograda prema Crnoj Gori”, rekao je Đukanović.

Upitan od koga, Đukanović precizira: „Od svih, od manje više svih medija i svih političkih aktera“ i, naravno, kako je rekao, predsednika Vučića, preneo je Tanjug.

„Nije valjda da to treba otkrivati, on je davao podršku velikosrpskom nacionalizmu u Crnoj Gori”, kazao je Đukanović i dodao da je na to upozoravao političke predstavnike.

Aktuelna politika Srbije I Vučić imaju, kaže, dve „problematične intencije“:

„Žele da se mešaju u unutrašnju politiku drugih država i druga je da pokušavaju da relativizuju politiku velikosrpskog nacionalizma u regionu“.

Dodao je da je on upozoravao da je to „neodgovorno poigravanje sa duhom iz boce“, čemu je i lično svedočio 90-ih kada je, kaže, „taj isti duh pušten iz boce i kada je proizveo jednu jednu nepodnošljivu mržnju“.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić prokomentarisao prve rezultate izbora u Crnoj Gori

Ponavljati takvu grešku, kaže Đukanović, nakon nepunih 30 godina kasnije i „targetirati Crnu Goru“ kao što su tada „targetirani Hrvatska i Kosovo“, kao i pretvarati Crnu Goru i Crnogorce u neprijatelje je izraz neodgovornosti.

To, tvrdi, svedoči da se vodi jedna retrogradna politika Beograda prećutno podržana iz određenih, kako navodi, centara, koju je Beograd shvatio kao priliku da reaktuelizuje i reši srpsko pitanje u regionu.

To, prema Đukanoviću, znači pokušaj izmene karaktera Crne Gore.

Na opasku da se priča da je njemu Vučić pomagao, Đukanović kaže: „To tvrde oni koji su dobili instrukciju za to, jer je bilo potrebno zakamuflirati stvarnu misiju oficijelne politike Beograda, a to znači da za promenu vlasti stvori atmosferu gde bi Crna Gora postala deo planiranog srpskog sveta u trouglu Beograd, Republike Srpske i Podgorice”.

Upitan da li će se to desiti, Đukanović kaže da neće, jer se, kako je naveo, izborni rezultati menjaju. On je rekao i da se vara svako ko misli da će ovaj izborni ishod da znači neko radikalno usvajanje svih onih rešenja u koje veruje „dosadašnja opozicija, a očekivana buduća vlast“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala