Beloruski Koordinacioni savet formira pokret za pregovore sa vlastima

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaČlan Koordinacionog saveta beloruske opozicije Pavel Latuško
Član Koordinacionog saveta beloruske opozicije Pavel Latuško - Sputnik Srbija
Pratite nas
Član predsedništva Koordinacionog saveta beloruske opozicije Pavel Latuško izjavio je da se planira da se na bazi Koordinacionog saveta opozicije Belorusije formira pravni javni pokret, koji će biti usmeren na vođenje pregovora sa vlastima zemlje.

 

„Čini mi se da je danas sazrelo pitanje stvaranja javnog pokreta na osnovu Koordinacionog saveta. Vrlo često se postavlja pitanje legitimiteta Koordinacionog saveta kao institucije. Očigledno treba da počnemo da mislimo o stvaranju društvenog pokreta koji bi bio formiran i registrovan na odgovarajući način, a u koji bi mogli da uđu predstavnici različitih slojeva društva, društvenih grupa... kako bismo pokazali vlastima da postoji tema za pregovore“, objasnio je Latuško na konferenciji za novinare.

Kako je primetio Latuško, Savetu se stalno zamera nelegitimnost i da predstavlja „gomilu, marginalce i narkomane“.

Ranije je pomoćnik predsednika Belorusije Nikolaj Latišonok izjavio da vlasti ne planiraju da pregovaraju sa opozicijom, već samo sa inicijativnim grupama. 

Predstavnici beloruske opozicije, koji ne priznaju rezultate predsedničkih izbora, formirali su Koordinacioni savet za predaju vlasti. Državno tužilaštvo je s tim u vezi pokrenulo postupak u skladu sa članom 361 Krivičnog zakona o pozivima na akcije usmerene na štetu nacionalnoj bezbednosti Republike Belorusije.

Prema ovom zakonu, predviđena je zatvorska kazna do pet godina. Članovi Predsedništva Koordinacionog saveta pozvani su na saslušanje u Istražni komitet kao svedoci. Savet opozicije tvrdi da su svi ciljevi i metode koje on određuje legalni i zasnovani na Ustavu zemlje.

Situacija u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala