Predizborno zastrašivanje: Ako ne može ponovo „državni udar“, poslužiće „ekstremizam i radikalizam“

© Foto : In4s/ Vuk LajovićSAJ, policija Crna Gora
SAJ, policija Crna Gora - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Priče o navodnoj opasnosti od mogućih incidenata na izborni dan su pokušaj zastrašivanja, čiji je cilj obaranje izlaznosti birača. Vlast je, naime, svjesna da joj velika izlaznost ne ide na ruku i umanjuje njene šanse za dobar izborni rezultat.

Analitičar Boško Vukićević ovako objašnjava upozoravajuće poruke visokih zvaničnika u Podgorici pred izbore 30. avgusta. Prvo se početkom nedjelje oglasio glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić i saopštio da kriminalna organizacija koja je navodno pokušala „državni udar“ na izborima 2016. nije u potpunosti uništena, te da Tužilaštvo zna da postoje „grupacije koje zagovaraju ekstremizam i radikalizam“.

Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Milo ozbiljno uzdrman: Plaši se izbora, pa traži spoljne neprijatelje /video/

Zatim je sredinom nedjelje uslijedilo saopštenje direktora Uprave policije Crne Gore Veselina Veljovića, koji je kazao da policija raspolaže operativnim podacima da pojedinci i grupe planiraju izazivanje incidenata i nemira na sami dan parlamentarnih izbora. U finalu samo dva dana pred izbore oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić, koji je upozorio da će se izbornog dana „desiti pokušaj destabilizacije Crne Gore“.

Zajednička poruka svih pomenutih funkcionera, ali i premijera Duška Markovića, jeste da su državne institucije spremne „za odbranu države“, te da su odlučni da odgovore na svaki pokušaj nasilja.

Već viđeno

Boška Vukićevića ne iznenađuje što vlast ogromnom upornošću u posljednjim predizbornim danima koristi ključne institucionalne kadrove — a koji bi po slovu zakona morali biti nezavisni i u službi svih građana, kako bi pokušala da utiče na izborni rezultat.

„Danima već prisustvujemo zapaljivoj i agresivnoj retorici, pokušaju zastrašivanja građana od strane premijera, direktora Uprave policije, specijalnog državnog tužioca, ministra unutrašnjih poslova. Svi oni govore o nekakvim dramatičnim scenarijima na dan izbora, o ’operativnim podacima‘ koji ukazuju na to da neke opozicione strukture pripremaju nerede. Pritom se ne dosjećajući da je takav scenario već viđen na izborima prije četiri godine, kao i da je najvećim dijelom raskrinkan kao režimska namještaljka u očima većeg dijela javnosti“, ocjenjuje Vukićević za Sputnjik, uz opasku da taj nedostatak kreativnosti vlasti dovoljno govori o trenutnom stanju „panike na dvoru“.

Zastrašivanje građana sa ciljem obaranja izlaznosti

Vukićević smatra da svakodnevna upozorenja o mogućim dramatičnim dešavanjima na dan izbora imaju samo jednu osnovnu svrhu, a to je — zastrašivanje građanstva s ciljem obaranja procenta izlaznosti.

„Naime, većina nezavisnih analitičara je saglasna: uz iole veću izlaznost vlast nema šanse da ostvari povoljan rezultat. Osim toga, diskurs o destabilizaciji Crne Gore na dan izbora može predstavljati i pripremu terena za moguća postupanja vlasti koja nijesu u skladu sa zakonom, a u zavisnosti od procenta izlaznosti i ostalih pokazatelja. U svakom slučaju, postavlja se pitanje: ako zaista postoje neka operativna saznanja o datim stvarima, kako to da ovih dana nijedno lice nije osumnjičeno niti privedeno za navodno pripremanje nereda? Upravo nam ta činjenica jasno govori da su sve navedene teze o izazivanju haosa od strane nekih opozicionih struktura u potpunosti bez osnova“, primjećuje Vukićević.

I opozicija i Crkva poručile da na izborni dan neće pozivati narod na ulice

 Otac Gojko Perović - Sputnik Srbija
Gojko Perović: Izađimo mudro i slobodno na izbore, ali ne organizujte protestne šetnje na taj dan

Naš sagovornik takođe podsjeća da je cjelokupna opozicija prethodnih dana nedvosmisleno stavila do znanja javnosti da ona neće imati bilo kakve veze sa mogućim neredima i jasno naglasila da ona neće nikoga pozivati na ulice prije okončanja izbornog postupka i brojanja glasova.

„Takođe, Crkva je pozvala narod da ne organizuje bilo kakve šetnje tokom izbornog dana. Evidentno je da opoziciji ne odgovaraju bilo kakvi neredi tokom dana glasanja, jer oni mogu ugroziti procenat izlaznosti, tj. izvjesnu i od svih očekivanu pobjedu. Jasnim i javnim oglašavanjem opozicije mislim da je cjelokupnoj javnosti kristalno jasno da bilo kakvo izazivanje nestabilnosti tokom izbornog dana može proisteći samo od strane trodecenijskog režima“, jasan je Vukićević.

Uzimajući sve u obzir, naš sagovornik smatra da je u bilo kom razvoju situacije bitno da glasači sačuvaju smirenost i strpljenje i da ne odgovaraju na bilo koju vrstu provokacije koja bi se mogla odigrati na izborni dan.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala