Zaharova odbrusila estonskom poslaniku o „diktaturi“ Moskve: Bolje se fokusirajte na svoju zemlju

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova savetovala je zameniku predsednika komisije za spoljne poslove skupštine Estonije Marku Mihkelsonu da je bolje da se usredsredi na svoju zemlju, nego što optužuje rusko rukovodstvo za „diktaturu“ protiv Belorusije.  
„Optužujući rusko rukovodstvo za 'diktaturu' i 'planove agresije' protiv Belorusije, estonski poslanik se direktno meša u poslove ne samo te države, nego i Rusije, ukazujući njenim stanovnicima 'na druge mogućnosti'. Želela bih da mu posavetujem da je bolje da se usredsredi na svoju zemlju, gde je dijaspora koja govori ruskim jezikom, a koja čini skoro trećinu stanovništva, lišena elementarnih političkih i građanskih prava“, ukazala je Zaharova.

Kako ističe Zaharova, pozivajući druge zemlje EU i NATO da se mešaju u razvoj situacije u Belorusiji Mihkelson ignoriše činjenicu da Belorusija nije članica tih struktura, ali da razvija odnose sa Rusijom kako u okviru Saveza Rusije i Belorusije, tako i u okviru Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), što nameće zemljama-učesnicama odgovarajuće obaveze, između ostalog, i u vojno-političkoj sferi.

„Za razliku od estonskog poslanika, koji zagovara scenario 'obojene' smene vlasti u Belorusiji, mi zaista želimo našem susedu dobro, mir i suvereno pravo da sami određuju sopstveni izbor. A ka tome se ne ide putem razbuktavanja strasti i rasplamsavanja situacije spolja, nego putem rasuđivanja hladne glave i strogog poštovanja međunarodno-pravnog principa o nemešanju u unutrašnje poslove drugih država“, navodi se u saopštenju Zaharove.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala