Poruka Amfilohija iz manastira Morača: Ja ću kao starac od 82 godine da glasam za odbranu svetinja

© Sputnik / Nebojša PopovićMitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u manastiru Morača na Veliku Gospojinu
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u manastiru Morača na Veliku Gospojinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U manastiru Morača svetom arhijerejskom liturgijom i predavanjem povodom sedam decenija od upokojenja patrijarha Gavrila Dožića završava se manifestacija „Trg od ćirilice“, koji je ove godine posvećen odbrani svetinja. Govoreći na skupu, mitropolit Amfilohije je ponovio poruku da se na izborima brane svetinje.

„Ja ću kao starac od 82 godine da glasam za svetinje i za odbranu svetinja. Zato svi na izbore zajedno s patrijarhom Gavrilom Dožićem“, kazao je mitropolit u besjedi povodom 70. godišnjice upokojenja patrijarha Gavrila koji je iz Morače.

Poziv Amfilohija: Sabrati se oko svetinja

Mitropolit je  izrazio nadu da će Rovčani i Moračani nastaviti djelo patrijarha Dožića i da će se sabrati oko svetinja da ih brane od onih koji ih ugrožavaju.

Mitropolit Amfilohije rekao je na liturgiji da su se kroz vjekove u manastiru Morača sabirali najznačajniji ljudi ovog kraja i da su tu donosili važne odluke, ne samo za manastir već i za čitavu Crnu Goru i srpski narod.

© Sputnik / Nebojša PopovićMitropolit Amfilohije: Ja ću kao starac od 82 godine da glasam za svetinje i za odbranu svetinja.
Poruka Amfilohija iz manastira Morača: Ja ću kao starac od 82 godine da glasam za odbranu svetinja - Sputnik Srbija
Mitropolit Amfilohije: Ja ću kao starac od 82 godine da glasam za svetinje i za odbranu svetinja.

Mitropolot je dodao i da su Ali-paša i mnogi drugi tirani htjeli da prisvoje manastir Moraču, ali da je ovo od uvijek bila svetinja presvete majke Božije.

Kako je istakao, današnje sabranje je vječno i neprolazno, a svi koji su se ikada ovde sabirali su živi.

„Samo Božije oči vide koliko je veliki taj sabor i monaha i arhijereja, među kojima spada i sveti patrijarh srpski Gavrilo Dožić čije 70 godina od upokojenja ove godine obeležavamo“, kazao je vladika.

Mitropolit je, govoreći o o onima koji danas pokušavaju da otimaju svetinje u Crnoj Gori, rekao da su se oni odrekli Svetoga Petra Cetinjskoga, Svetoga Petra Lovćenskog Tajnovidca i srušili njegovu kapelu na Lovćenu.

„Jesmo li mi anticrnogorci?“

Kako je primjetio, premijer Duško Marković namesto da je vratio srušenu kapelu na Lovćenu i kazao da će biti obnovljeno zaveštanje Svetoga Petra, on se navodno bori protiv onih koji su anticrnogorci.

„Jesu li naši preci Rovčani i Moračani koji su prisajedinili manastir Moraču prije 200 godina Crnoj Gori anticrnogorci. Je li ovo sabranje anticrnogorski čin“, zapitao je vladika.

© Sputnik / Nebojša PopovićVernici na liturgiji u manastiru Morača na Veliku Gospojinu
Poruka Amfilohija iz manastira Morača: Ja ću kao starac od 82 godine da glasam za odbranu svetinja - Sputnik Srbija
Vernici na liturgiji u manastiru Morača na Veliku Gospojinu

Sa druge strane, vladika je kazao da je sve što se danas gradi biće blagoslov Crnoj Gori i za Crnu Goru.

„Zato blago meni, biće izbori pa se opredelite kome Bogu ćete služiti i kome ćete se prikloniti“, kazao je mitropolit Amfilohije podsjetivši da će i on prvi put glasati u 82. godini.

Nagrađeni Živojin Rakočević i UKCG

Manifestacija „Trg od ćirilice“ se odvija pod sloganom „U imenu Božijem je sud i pravda“.

U porti manastira Morača sinoć je, u sklopu manifestacije, obavljena svečana dodjela nagrada: „Pečat herceg Šćepana“ — Živojinu Rakočeviću, književniku i novinaru iz Gračanice, čije ukupno stvaralaštvo, kako je rečeno, predstavlja plemenit i dragocjen doprinos kulturi, i „Ćiriličnik“ — Udruženju književnika Crne Gore, koje će uskoro proslaviti 80. rođendan.

Živojin Rakočeviće je u besjedi, između ostalog, kazao da je sve što u njemu diše, od duše i duha, preispitala i pretresla ova nagrada.

Mitropolit Amfilohije - Sputnik Srbija
Mitropolit Amfilohije: Vlasti da bude jasno da se nasiljem ne stvara budućnost Crne Gore
„Ranije sam se branio jednom svetootačkom rečenicom: Ne možeš bez štete čuti pohvalu o sebi. Tu gdje sam primio pečate dara od Duha teško se branim od hercegova pečata. A taj pečat sam takođe nezasluženo dobio”, rekao je on.

Predsjednik Udruženja književnika Crne Gore Novica Đurić rekao je da Udruženje književnika služi na čast svome narodu.

Iz godine u godinu gradimo hram ćirilični. Zato i ovdje, pred ovim ćiriličnim hramom mi smo se večeras upisali kao institucija koja je ostala vjerna svom jeziku, pismu i narodu”, kazao je Đurić.

Nagrade je laureatima uručio mitropolit Amfilohije koji je rekao da nije slučajno što se ovogodišnji „Trg od ćirilice“, koji je počeo u gradu hercega Šćepana, završava u manastiru Morači.

„U lavri koju je podigao Stefan Vukan, sinovac Svetoga Save. Dakle, u svetosavskoj lavri. To je značajno zbog toga što se u ovo naše vrijeme događa da ovi na vlasti svetosavske lavre proglašavaju za nekakve fašističke građevine, da je sve ono što se događa oko njih u duhu fašizma. Možete zamisliti kakva je to pamet“, rekao je, između ostalog, mitropolit crnogorsko-primorski.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala