Norveški ambasador pozvan na razgovor zbog proterivanja ruskog diplomate

© Sputnik / Andreй Teličev / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije
Ministarstvo inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusko Ministarstvo inostranih poslova pozvalo je ambasadora Norveške u Rusiji Runea Resalanda zbog proterivanja ruskog diplomate iz Osla, koje se dogodilo 19. avgusta.

Automobil šefa norveške diplomatske misije upravo je stigao do zgrade ruskog Ministarstva.

Ministarstvo inostranih poslova Norveške ranije je potvrdilo da ta zemlja proteruje ruskog diplomatu nakon špijunskog skandala.

Oslo, prestonica Norveške - Sputnik Srbija
Oslo se nada da proterivanje ruskog diplomate neće uticati na odnose s Rusijom

Norveška policija je tada saopštila da je uhapsila 50-godišnjeg muškarca koji se sumnjiči da je odavao državne tajne „ruskom obaveštajcu“. Navodno, on je predavao tajne „koje mogu naškoditi fundamentalnim interesima Norveške“. Prema norveškom zakonu, on bi mogao da bude osuđen na 15 godina zatvora.

Kako je televiziji NRK saopštio portparol MIP-a Norveške, odluka o proterivanju ruskog diplomate je doneta jer se on sastajao sa norveškim špijunom koji je uhapšen 15. avgusta. Ime proteranog diplomate nije saopšteno, samo se zna da je radio u Odeljenju Ambasade Rusije za trgovinu.

S tim u vezi, ruski MIP uputio je ranije protest Norveškoj u vezi sa pritvorom ruskog diplomate, istakavši da je on neosnovano zadržan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala