Ukrajina protestuje zbog Putinove posete Krimu

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPutin pustio u rad saobraćajnicu Tavrida na Krimu
Putin pustio u rad saobraćajnicu Tavrida na Krimu  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine uputilo je protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Rusije zbog posete ruskog predsednika Vladimira Putina Krimu, saopštila je pres-služba ukrajinskog MID-a.
„Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izražava odlučan protest zbog još jedne posete predsednika Rusije Vladimira Putina, neusaglašene sa Ukrajinom“, navodi se u saopštenju. Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je otvorio na Krimu auto-put Taurida

Pored toga, MIP Ukrajine je uputio još jednu protestnu notu Rusiji zbog slanja humanitarnog konvoja u Donbas.

„Bez zvaničnog odobrenja, kršeći zakonodavstvo Ukrajine ruska strana je nezakonito premestila na teritoriju Ukrajine takozvani 'humanitarni konvoj' za stanovnike teritorija u Donjeckoj i Luganskoj oblasti Ukrajine“, navodi se u saopštenju. Podsećamo da Luganska i Donjecka oblast nisu pod kontrolom Kijeva.

Ranije su automobili 98. humanitarnog konvoja Ministarstva za vanredne situacije Rusije uz pomoć stanovnika Donbasa završili istovar na skladištima u Lugansku i vratili se u Rusiju.

Grafit u Donbasu, Ukrajina - Sputnik Srbija
Pomoć Donbasu — škakljiva tema za nemačke političare

Protestne note Ukrajine

Kijev je više puta upućivao protestne note kada ruski zvaničnici posećivali poluostrvo. Međutim, Moskva vraća takve note bez razmatranja i reakcije.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije više puta je naglašavalo da niko nema pravo da govori ruskim vlastima kada i kako da posećuju subjekte Federacije.

Krim je postao deo Rusije u martu 2014. nakon referenduma održanog nakon državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala