Sovjetsko „monstruozno oružje“: Američki mediji o dokumentarcu testiranja „Car-bombe“ /video/

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaCar bomba
Car bomba - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki portal „Drajv“ posvetio je članak deklasifikovanom dokumentarnom filmu o testiranjima termonuklearne bombe od 50 megatona u Sovjetskom Savezu, koja je na Zapadu dobila nadimak „Car-bomba“.

„Rosatom“ je ranije objavio video testiranja na svom Jutjub kanalu.

Prema pisanju „Drajva“, dokumentarni film „pruža novi i spektakularni pogled“ na tu jedinstvenu nuklearnu probu. Portal ističe da su ranije bili dostupni samo kratki video-snimci i nekvalitetne fotografije detonacije „Car-bombe“.

Stvaranje najmoćnije na svetu termonuklearne bombe autori članka nazivaju „izvanrednim tehnološkim dostignućem“, naglašavajući istovremeno borbene kvalitete „monstruoznog oružja“.

„Drajv“ takođe ukazuje na ulogu sovjetskog lidera Nikite Hruščova u stvaranju te termonuklearne bombe, koja je bila razvijena po njegovom ličnom nalogu u jeku Hladnog rata.

Osim toga, ističe da se ispostavilo da je „Car-bomba“ prevelika za praktičnu vojnu upotrebu, jer su nastajali problemi prilikom njene isporuke i izbora ciljeva.

„Car-bomba“

AN602, poznata i pod nazivom „Car-bomba“, predstavlja termonuklearnu avijacionu bombu, koja je razvijena u Sovjetskom Savezu u periodu od 1956-1961. godine zahvaljujući grupi nuklearnih fizičara pod rukovodstvom akademika Igora Kurčatova.

Nuklearna eksplozija - Sputnik Srbija
Zašto je Sovjetskom Savezu bila potrebna „Car bomba“

Ona je testirana na nuklearnom poligonu „Suhoj nos“ na Novoj Zemlji 30. oktobra 1961. godine. Vatrena lopta za vreme eksplozije je dostigla širinu od četiri i po kilometra. Nuklearna pečurka dostigla je visinu od 70 kilometara i prevazišla granice stratosfere. Seizmički talas je okružio svet tri puta. Jonizacija atmosfere oko 40 minuta ometala je radio-komunikaciju na stotine kilometara od mesta ispitivanja. Svetlosno zračenje je moglo prouzrokovati opekotine trećeg stepena na udaljenosti do 100 kilometara. Ovaj eksperiment je pokazao da se moć termonuklearne eksplozije može povećati do beskonačnosti.

„Car-bomba“ je najmoćnija proizvedena eksplozivna naprava u istoriji čovečanstva. Uneta je u Ginisovu knjigu rekorda kao najmoćniji termonuklearni uređaj koji je ikada testiran.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala