Ruska vojska: Uradili smo sve da sprečimo incident sa Amerikancima u Siriji

© Sputnik / Mihail Alaeddin / Uđi u bazu fotografijaOklopna vozila patrolne službe ruske vojne policije na obali Eufrata u Siriji
Oklopna vozila patrolne službe ruske vojne policije na obali Eufrata u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Patrola ruske vojne policije u Siriji preduzela je sve moguće mere da spreči incident sa američkim vojnicima koji se desio u sredu. Ruska vojska nastavlja da se pridržava ranijeg dogovora sa Amerikancima po pitanju borbe protiv terorizma, saopštili su u centra za mirenje zarađenih strana.
„Ruska patrola je preduzela sve moguće mere kako bi sprečila incident i nastavi realizaciju postavljenih zadataka. Ruske trupe u Siriji će nastaviti da se strogo pridržavaju postignutog dogovora tokom realizacije zadataka koji se tiču borbe protiv međunarodnog terorizma u Siriji“, rekao je rukovodilac ruskog Centra pukovnik Aleksej Posunjko.

Po njegovim rečima, pripadnici vojne policije Rusije sa pet oklopnih vozila vršili su plansko patroliranje na teritoriji severoistoka Sirije. Patrolu su iz vazduha štitili helikopteri, čije korišćenje je u skladu sa rusko-američkim protokolom o sprečavanju konflikta koji je potpisan 9. decembra 2019. godine.

„U skladu sa tačkama Protokola, trasu, sastav patrole i helikoptere koji su se nalazili u pratnji, dogovoreni su sa američkom stranom dan ranije, 24. avgusta.“, rekao je Posunjko.

Po njegovim rečima, bili su dogovoreni i ulaz i izlaz i trasa kretanja kolone u zoni odgovornosti međunarodne antiterorističke koalicije.

Savet za nacionalnu bezbednost SAD je optužio ruske vojnike za incident, tvrdeći da se rusko vozilo zabilo u oklopni transporter koalicije zbog čega je nekoliko američkih vojnika povređeno.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala