Simbol velike Albanije: Ko je čovek na slici iza Edija Rame dok šalje podršku Milu /video/

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICNa zastavi je mapa Velike Albanije, kao i fotografije Ise Boletinija i Ismaila Đemalija
Na zastavi je mapa Velike Albanije, kao i fotografije Ise Boletinija i Ismaila Đemalija - Sputnik Srbija
Pratite nas
U video-poruci podrške DPS-u Mila Đukanovića premijer Albanije Edi Rama govorio je srpskim jezikom pozicionirajući se pored albanske zastave i ispred slike Ismaila Ćemalija.

Ismail Ćemali je albanski državnik koji je učestvovao u pisanju albanske deklaracije nezavisnosti od otomanske vlasti. Bio je prvi premijer i ministar spoljnih poslova nezavisne Albanije od 1912. do 1914. godine.

Poznat je i po tome što je po deklarisanju nezavisnosti Albanije izašao na terasu dvospratne zgrade u Valoni i mahao crvenom zastavom sa crnim dvoglavim orlom pred nekoliko stotina okupljenih Albanaca.

Nastavljajući tu tradiciju, Albanci godinama koriste lik Ćemalija uz zastavu sa dvoglavim orlom i mapom „velike Albanije“, kako bi provocirali svoje susede na čije teritorije pretenduju.

Mapa „velike Albanije“ sadrži delove Srbije, Grčke, Severne Makedonije i Crne Gore. „Velika Albanija“ je težnja koja se javlja na političkoj sceni te zemlje još od kraja 19. veka i dan-danas se provlači u govorima albanskih političara.

Premijer Albanije Edi Rama - Sputnik Srbija
Hvala ti Milo što postojiš! Predizborna poruka Edija Rame — na srpskom? /video/

Srpska javnost je upoznata sa likom Ćemalija 2014. godine, kada se tokom utakmice između Srbije i Albanije u Beogradu nad stadionom pojavila letelica na daljinsko upravljanje koja je nosila albansku zastavu sa porukom na kojoj je bila mapa velike Albanije i likovi političara Ismaila Ćemalija i ratnog vođe Ise Boljetinija.

Utakmica je prekinuta zbog skandalozne provokacije albanskih navijača, ali i zbog opšteg meteža na terenu i tuče koja je usledila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala