Amerikanci optužili i naciste da su hteli da im biraju predsednika

© REUTERS / Mario AnzuoniIzbori u Americi
Izbori u Americi  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nacistička Nemačka i SSSR su pokušali da se mešaju u američke izbore u 20. veku, izjavio je zamenik šefa američkog Ministarstva pravde Džefri Rozen.

Prema rečima Rozena „Nemačka je bila zaintereovana za američke izbore 1940. godine“. On je naveo da su „nacistički lideri“ posmatrali predsednika Amerike Frenklina Ruzvelta, kao „probritanskog“ političara, „zagovornika intervencija“, zato su „primenjivali nekoliko šema, kako bi uticali na ishod“ izbora. Osim toga, nacisti su „pokušali da utiču na programe osnovnih političkih partija“.

Rozen je izjavio, da se tokom hladnog rata pojavio niz „novih izazova koji su nastali stranim mešanjem“. On tvrdi, da je „SSSR primenjivao tajne taktike i taktike koje su vodile u zabludu tokom svojih takozvanih aktivnih delovanja“.

Reč je o „dezinformaciji i drugoj propagandi, kao i sponzorisanju publikacija koje bi potkopavale američke interese“.

Prema američkoj verziji, tadašnja Državna bezbednost (KGB) „je preuzela mere kako bi diskreditovala senatora Henrija Džeksona“.

Američki političari su više puta optuživali Rusiju da se mešala u predsedničke izbore 2016. godine. Moskva je to odlučno demantovala.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala