NATO brodovi uplovili u litvansku luku

© Sputnik / Igor Čuprin / Uđi u bazu fotografijaVojni brodovi NATO-a
Vojni brodovi NATO-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Brodovi stalne mornaričke NATO grupe pristali su u Klajpedsku luku, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Litvanije.

Precizirano je da su u Klajpedu stigle fregate prve stalne mornaričke grupe (SNMG1) NRP Korte-Real (F332) i HCMS Toronto (333).

Komandant SNMG1 admiral flote Hose Antonio Mirones sastaće se tokom boravka u luci s gradonačelnikom Klajpede Vitautasom Grubljauskasom i komandantnom litvanskih mornaričkih snaga, kapetanom Gedrusom Premeneckasom.

„NATO, naravno, predstavlja garant geopolitičke stabilnosti u regionu Baltičkog mora“, izjavio je Premeneckas.

Brodovi su raspoređeni u Baltičkom moru u cilju povećanja bezbednosti, a takođe i demonstracije „solidarnosti i privrženosti NATO saveznika kolektivnoj odbrani“.

© AFP 2023 / Peter MalukasLitvanski vojnici podižu NATO zastavu
NATO brodovi uplovili u litvansku luku - Sputnik Srbija
Litvanski vojnici podižu NATO zastavu

Planirano je da dolazeće savezničke fregate učestvuju u zajedničkim vežbama sa litvanskim brodovima.

Baltičke zemlje, uključujući Litvaniju, aktivno zaključuju ugovore o odbrani sa SAD, objašnjavajući to opasnošću od  „ruske agresije“, a takođe redovno raspoređuju vojne kontingente NATO na svojim teritorijama.

Istovremeno, Moskva je više puta naglašavala da ne planira da napadne nijednu od zemalja i da je zapadna Alijansa toga veoma svesna.

Inače, NPKL1G jedna je od četiri NATO mornaričke jedinice. NATO trenutno ima četiri grupe rezervnih jedinica. Dve od njih (SNMG1 i SNMG2) poseduju velike nadvodne borbene brodove poput fregata i krstarica. Druge dve - SNMCMG1 i SNMCMG2 su brodska udruženja kojima pripadaju minolovci.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala