Dron, Šaćiri, šta je sledeće: Ekstremisti potpiruju opasnu vatru pred gostovanje Zvezde u Tirani

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIVelika Albanija
Velika Albanija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Još jednom je fudbalska utakmica otvorila vrata za jezive pretnje srpskom stanovništvu. Društvene mreže postale su podijum za divljanje albanskih navijača pred sutrašnju utakmicu fudbalera Crvene Zvezde i Tirane koja će biti odigrana u utorak. Već danima iz Albanije stižu poruke mržnje i neprijateljski komentari na račun Srba i Srbije.

Fudbaleri Crvene zvezde put Tirane na utakmicu drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona kreću u ponedeljak.

Utakmica je proglašena visokorizičnom iako publike na stadionu neće biti. Poruke navijača su se sada sa stadiona preselile na društvene mreže dobivši, čini se, još veći zalet

Samo nekoliko dana pred meč, navijači albanskog šampiona počeli su da upućuju pretnje Srbima sa svojih Fejsbuk i Instagram stranica.

Ubij, ubij, ubij, Srbina“, ori se na jednom snimku navijača iz Tirane, a u komentaru kao opis stoji samo datum utakmice, 25. avgust 2020. godine.

View this post on Instagram

25.08.2020

A post shared by Tirona Fanatics (@kftirona06) on

Napadi po receptu hrvatskih ekstremista

Srbe na vrbe“, poznati usklik hrvatskih ekstremista, sledeći je u nizu objava albanskih huligana, uz "odbrojavanje" dana do utakmice.

U komentarima ove objave se potom ređaju još morbidnije fotografije – slika ruke sa isečena tri prsta, zastave "Velike Albanije", murali sa obešenim ljudima…

Kako se utakmica približava, tenzije su sve jače, a reakcije albanskih navijača sve ekstremnije.

Oni su tako iskoristili prisustvo treningu FK Tirana kako bi poslali provokativnu poruku pred dolazak Crvene zvezde koristeći oznake UČK i mape velike Albanije.

Mahali su i barjakom na kome je slika presečene jagode, aludirajući na smrt navijača Crvene zvezde Marka Ivkovića koji je nastradao u Istanbulu na košarkaškoj utakmici sa Galatasarajem pre nekoliko godina.

Uz sve to na ogradi je stajao transparent na kojem je pisalo: "Tu sam da branim svoju zemlju, tu je smrt najbezbednija".

Mračna tradicija

Provokacije Albanaca pre i tokom sportskih dešavanja postale su svojevrsna mračna tradicija.

Kopačke  - Sputnik Srbija
Fotografija o kojoj se priča: Fudbalski klub Tirana najavio dolazak Crvene zvezde u Albaniju

Podsetimo, pre šest godina dogodila se politička eksplozija na stadionu Partizana kada je utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između Srbije i Albanije prekinuta jer se nad terenom pojavio dron sa zastavom „Velike Albanije“. Situacija je eskalirala koškanjem igrača i uletanjem navijača na teren u Beogradu.

Još jedan skandal iz albanske kuhunje odigrao se tokom Svetskog prvenstva u Rusiji pre dve godine kada su švajcarski reprezentativci albanskih korena Đerdan Šaćiri i Granit Džaka slavili golove pokazujući prstima znak dvoglavog orla, simbola „Velike Albanije“.

Stroge mere i oprez do Tirane i nazad

Usled pandeije virusa korona ekspedicija crveno-belih će brojati maksimalno 50 članova, a mesta u avionu će biti i za predstavnike srpskih bezbedonosnih službi (policije i državne bezbednosti), što spada u uobičajni deo procedure kada bilo koji srpski tim ili reprezentacija igraju van granica domovine.

Po dolasku u Tiranu Crveno-beli će u ponedeljak veče imati trening na stadionu "Er Albanija" u Tirani, do kojeg će putovati tačno nacrtanom rutom. Što se boravka u gradu tiče, fudbaleri će biti „hermetički“ zatvoreni u hotelu, odakle će ći ka stadionu, a odmah nakon meča otići na aerodrom i vratiti se u Beograd.

​Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala