Bura na Internetu zbog poređenja Sjedinjenih Država sa Hitlerovim Trećim rajhom

© AP Photo / Markus SchreiberKapija nacističkog logora smrti Sašenhauzen sa napisom "Rad oslobađa" na ulazu.
Kapija nacističkog logora smrti Sašenhauzen sa napisom Rad oslobađa na ulazu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Internet se "usijao" nakon što je novinarka Džemel Hil uporedila nacističku Nemačku i današnju Ameriku.

Nacistička Nemačka postala je trend na Tviteru u ponedeljak nakon što je Hilova tvitovala da je Amerika loša koliko i Treći rajh.

Tvitovala je da je čitala novu knjigu Izabel Vilkerson „Kasta“ i napisala: „Koliko grešite ako ste mislili da Sjedinjene Države nisu toliko loše kao nacistička Nemačka“ i ohrabrila svoju publiku da pročita knjigu koju je nazvala „remek-delom“.

​Taj komentar izazvao je buru na Tviteru. Neki su njen komentar ocenili kao zabludu dok su dugi bili ogorčeni zbog navodnog nedostatka osetljivosti prema žrtvama nacizma.

​I neki zaljubljenici u istoriju ubrzo su izneli svoje mišljenje.

​Neki su, međutim, ozbiljno shvatili komentar Hilove i istakli kako su nacistički koncentracioni logori i nemačka rasna politika bili inspirisani Sjedinjenim Državama.

​Neki su uporedili američkog predsednika Donalda Trampa sa nacističkim diktatorom Adolfom Hitlerom.

​Pre tri godine je Hilova, koja sad piše za „Atlantik“ opisala Trampa na Tviteru kao „belog supremacistu“.

Izabel Vilkerson, pedesetdevetogodišnja autorka „Kaste“, dobila je 2011. nagradu Nacionalnog kruga književnih kritičara za knjigu „Toplota tuđeg Sunca“ koja se bavi migracijama Crnaca sa američkoj juga u prvim godinama 20. veka.

Knjiga „Kasta“ bavi se američkom istorijom i iskustvom Crnaca. U njoj se opisuje američko društvo kao trajni, neviđeni i nespominjani sistem kasta – sličan onom u Indiji ili nacističkoj Nemačkoj – s kojim se još nije dovoljno bavio.

Pitanje rasnih odnosa u Sjedinjenim Državama ponovo je u žiži američke javnosti poslednjih meseci posle ubistva Džordža Flojda, Afroamerikanca koga su ubili policajci, što je dovelo do široko rasprostranjenih protesta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala