Rusija: Amerika postavila nerealne uslove za oživljavanje sporazuma o ofanzivnom naoružanju

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaRuski raketni sistem „Iskander M“
Ruski raketni sistem „Iskander M“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uslovi koje su SAD postavile za produžetak Sporazuma o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) su nerealni, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, govoreći na forumu „Teorija smisla“.
„Amerikanci na pregovorima, koje je vodio moj zamenik Sergej Rjabkov pre neki dan u Beču sa specijalnim predstavnikom (Maršalom) Bilingslijem, insistirali su na uslovima koji su nerealni, uključujući  zahtev da se tom dokumentu ili nekom drugom budućem dokumentu obavezno pridruži Kina“, rekao je on.

Rusija se može zaštititi u slučaju prekida dejstva START-3, ali će njegovo poništenje biti velika greška, smatra Lavrov. On je uverio da će novo oružje na kojem rade ruski konstruktori garantovati neranjivost teritorije Rusije.

Ministar je dodao da ne zna kako će se završiti pregovori o produžetku gorenavedenog sporazuma.

„Međutim, mi smo pošteno rekli Amerikancima da nam je START 3 potreban. Mi smo bili za to da se on produži bez bilo kakvih preduslova. On nam je potreban isto toliko koliko i Amerikancima“, rekao je on.

Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja jedini je aktuelni sporazum o ograničenju oružja između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Prestaće da važi posle 5. februara 2021. godine. Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je predložio produženje sporazuma na pet godina bez preduslova. Američka administracija je na različitim nivoima naglašavala potrebu da se u pregovore o novom trilateralnom nuklearnom sporazumu uključi Kina. Peking je ovu ideju odbacio.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala