Pompeo: Makar iskoristili sva sredstva, sprečićemo Rusiju i Kinu da isporučuju oružje Iranu

© REUTERS / POOLAmerički državni sekretar Majk Pompeo
Američki državni sekretar Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države će učiniti sve kako bi sprečile Rusiju i Kinu da isporučuju oružje Iranu, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Odgovarajući na pitanje o mogućem uvođenju sankcija Moskvi i Pekingu u slučaju nepoštovanja sankcija UN Iranu, za koje SAD prete da će biti obnovljene, Pompeo je rekao:

„Kada se vrate sankcije Ujedinjenih nacija, uveravam vas da će Amerika iskoristiti svako sredstvo u svom arsenalu, kako Kinezi i Rusi ne bi mogli da snabdevaju Iran oružjem koje nam je pretnja. I učinićemo sve što je u našoj moći da oni takođe ne bi dobijali novac od toga što su globalni dobavljač oružja“, rekao je on u intervjuu za televizijski kanal „Foks njuz“.

Na američke pretnje na račun Rusije i Kine o „posledicama“ zbog saradnje sa Iranom, Moskva je ranije poručila da su neosnovane i da će nastaviti saradnju sa Iranom uprkos svim pretnjama Vašingtona. Kina je takođe osudila potez Vašingtona.

Šta će zadesiti Iran ako se sankcije obnove

Specijalni izaslanik SAD za Iran Brajan Huk smatra da je obnavljanje sankcija UN-a način da se stvori veći pritisak na Iran, kako bi se vratio za pregovarački sto.

„Govoreći u širem smislu, obnavljanje sankcije UN-a izvršiće veći pritisak na Iran, kako bi se ponašao kao normalna država i kako bi se vratio za pregovarački sto“, rekao je on tokom telefonskog brifinga.

Prema njegovim rečima, ukoliko se sankcije obnove, vratiće se i embargo na oružje, zabrana obogaćivanja nuklearnih materijala, ograničenja razvoja raketnih tehnologija, zamrzavanje imovine i ograničenja putovanja osobama koje su umešane u iranske raketne i nuklearne programe, kao i sankcije prema bankama, koje te programe finansiraju.

Podsetimo, Pompeo se u četvrtak sastao sa predsedavajućim Saveta bezbednosti UN i predao žalbu zbog toga što Iran ne poštuje odredbe Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana u cilju obnavljanja sankcija protiv Irana u okviru rezolucije 2231.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala